Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart har alla skolor i Ludvika brandlarm

Annons

På onsdagen beslöt nämligen tekniska nämnden att investera 395 000 kronor i ett toppmodernt brandlarm till "B-huset" vid Högbergsskolan.

- Sammanlagt 109 rökdetektorer kommer att placeras i gymnastikhallen, omklädningsrum, fordonsdelen och en del av "gamla AMU".

Det berättar Ulf Persson som är säkerhetssamordnare vid tekniska kontoret.

Två gånger i fjol försökte någon tända eld på innerdörrar vid omklädningsrummen och en gång anlades en brand vid en ytterdörr. Samtliga bränder självdog.

- Det hade kunnat utvecklas till allvarliga bränder. Kåken hade dock inte brunnit ned eftersom det finns värmedetektorer i gamla AMU-delen, säger Persson.

Brandlarmet sätts in under hösten och det görs i samband med att lokalerna genomgår en större renovering.

- Alla större byggnader som kommunen har kommer efter detta att vara utrustade med brandlarm. Det rör sig om cirka 75 byggnader. 64 av byggnaderna har inbrottslarm för närvarande.

Larmen kontrolleras regelbundet. Beträffande brandlarmen görs kontroller varje månad medan inbrottslarmen ses över minst en gång per år.

Enligt Ulf Persson är det ganska ovanligt att kommuner satsar så ambitiöst på larmanordningar.

- Vi har fått beröm av försäkringsbolag för att vi har så väl larmat.

Vad blir nästa steg för att minimera risken för omfattande bränder? Ulf Persson tror inte på sprinklersystem. Dels kräver de mycket tillsyn, dels har det visat sig att sådana system inte är särskilt tillförlitliga vid bränder. Dessutom är det dyra system.

Istället bör krafterna sättas in på att förändra attityderna bland yngre. Inte bara för att förhindra anlagda bränder utan även för att få bukt med klottret och glaskrossandet, resonerar Ulf Persson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons