Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart går ridån upp på Stollen

Annons

För sjunde året bjuder Birger Carlsson och hans aktörer på "Kampen om silvret". Bygdespelet i det lilla behändiga formatet.

Lika säkert som att sommarlovet är här kommer regnmolnen att hålla sig borta till helgen.

I varje fall fredagskvällen den 27:e, och på eftermiddagen på lördagen och söndagen. Och i synnerhet över Stollen.

Väderstatistiken för bygdespelet är entydig - det har aldrig regnat över spelet. Som närmast har det regnat en kvart innan föreställningen börjat.

Det är kanske vågat att utmana vädrets makter. Men när teatergänget i förra veckan samlades till repetition var uppfattningen beträffande väderläget om en dryg vecka solklar.

Några förändringar eller nyheter är inte aktuella i det här sammanhanget. Möjligen är det samma sak med det här bygdespelet som med vissa viner - det blir bättre med åren. Åldersstrecket är dock en faktor som spelar en viss roll. Elisabeth Jakobsen som spelat pigan Elin Persson börjar trots sina 18 år vara för gammal. Unga talangen Marie-Louise Könberg är dock på väg in i sammanhanget och går som "parhäst" i år med Elisabeth.

Samma sak gäller för Erik Hällströmmer, budbäraren Per Andersson. Redan i fjol påbörjades Jonny Renströms inskolning i rollen.

Teaterskvallret gör gällande att båda herrarna värmer upp på sydligare breddgrader för närvarande. Den förstnämnde på Mallorca, den andre på Öland.

Birger Carlsson nämner att hittills har gänget inte varit helt samlat på någon av repetitionerna. Men det spelar kanske inte någon avgörande roll. Allt verkar flyta på ändå.

I kväll lär dock hela den ordinarie besättningen vara på plats uppe på Stollen. Då är det genrep.

Sedan är det bara att invänta fredagskvällen, då den första av de tre föreställningarna börjar runt sjusnåret.

I det sammanhanget kan det noteras att Birger Carlsson och Nils Poppe har en gemensam nämnare. De är de enda hittills som haft makt att styra över trafikflyget.

I Birgers fall noterade han att flyget på sträckan Borlänge-Karlstad passerade över Stollen klockan 19.10. Det var förstås förödande för en historia som utspelas på 1600-talet.

- Jag ringde till flygledningen på Romme som sedan dess styr flyget en alternativ rutt som inte stör spelet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons