Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart går det surfa snabbt i finnmarken

Annons

Redan i dag har 98,2 procent av invånarna i kommunen möjlighet att ansluta sig till bredband om de vill och nu har kommunstyrelsen sagt ja till sista etappen av bredbandsnätet som berör fastigheter i några finnmarksbyar.

I den första etappen knöts Äppelbo, Vansbro, Uppsälje, Hulån, Järna och Nås ihop med bredbandsnätet. I den andra etappen som görs klar i höst får Snöån, Närsjö, Lindesnäs och Sågen bredband och nu återstår endast Västerfallet, Kroktorp, Tretjärn och Vakern som kommunstyrelsen alltså sagt ja till.

Utbyggnaden av bredband till de här finnmarksbyarna berör ungefär 100 abonnenter, permanent- och fritidsboende. Då de fått bredband kommer 99,7 procent av kommunens befolkning att ha tillgång till bredband.

Staten har avsatt drygt elva miljoner kronor till bredbandsutbyggnaden i Vansbro. Av den summan återstår 2,4 miljoner kronor. Kommunen måste bidra med minst fem procent av kostnaden och har 220 000 kronor avsatt för detta. 65 000 kronor går till etapp 2 och då finns pengar kvar till den sista utbyggnaden.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons