Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart finns polisen som mitt på torget står

Annons


Utredningen föreslår i sammanfattning dels att kommunerna ska överta många av de administrativa- och tillståndsuppgifter som polismyndigheten i dag har ansvar för. Dels föreslås att ordningsvakter, med särskild utbildning, ska kunna arbeta tillsammans med poliser för att lösa många av de uppgifter som polisen, särskilt i glesbygd, inte hinner med.

Polisbristen i Sverige är alarmerande och den centralistiska och statliga driftsformen är uppenbart en bidragande orsak till problemen.

Kommunpolitikerna är satta i utanförskap och kan inte direkt påverka i de viktiga välfärdsfrågor som trygghet, ordning och brottsuppklarning utgör. Närpolisreformen, som var statens stora försök att lokalanpassa sin verksamhet, har misslyckats eftersom den uppfattas som en gökunge i den statliga polisbyråkratin. Därför är det mycket glädjande att polisverksamhetsutredningen nu lägger förslag som i sin förlängning innebär att reformeringen av polisarbetet gradvis byter perspektiv.

Blir jag vald till fullmäktige kommer jag att verka för att Falun och Dalarna ska delta i den försöksverksamhet som utredningen föreslår.

I dag finns betydande insikter om bristerna med statlig detaljstyrning. Grund- och gymnasieskolorna är kommunaliserade och inom många verksamheter - sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg med mera - spelar medborgarnas efterfrågan en allt större roll för allokeringen av resurser, verksamhetsinriktningar, öppettider och servicenivåer. Varje förslag om liknande förändringar av polisverksamheten har emellertid alltid tillbakavisats med kraft.

Motståndets kärna har bestått av dels den socialdemokratiska kvardröjande traditionen av statligt styre, dels av moderaternas förkärlek för statliga poliser. Nu synes dock motståndet ha luckrats upp och det är bara att hoppas att s-regeringen står emot moderaternas kampanj mot förstärkningen av polisen.

Lokala och välutbildade "ordningsvakter" kan göra mycket stora insatser när det gäller den lokala tryggheten och brottsbekämpningen. Närpoliser kan bli synliga ute bland människorna, ingripa mot vardagsvåld och vardagskriminalitet på ett konkret sätt och därmed bidra till ökad välfärd och trygghet för medborgarna samtidigt som den statliga polisen kan koncentrera sitt arbete mer mot den grova och yrkesmässiga kriminaliteten i Dalarna.

WIDAR ANDERSSON


Widar Andersson är kommunpolitiker för socialdemokraterna i Falun. Andersson hoppas på fortsatt förtroende vid kommunalvalet till fullmäktige den 15 september.

Mer läsning

Annons