Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får Hans sin doktorshatt

Annons

Den första resan pågick i fem intensiva arbetsår år på en företagsjätte. Den andra var en omskolningsfärd till pastor och den tredje en inre forskningsresa.

Nu är han aktuell för sin disputation i teologie doktorsgrad om Missionsförbundets utveckling under 1900-talet. Tidningen når honom under ett kort helgbesök hemma i Mora.

- Jag kommer från en trakt med två stora högtider, midsommar och Vasalopp.

Hans första livsresa gick till Ericson. Där hamnade han efter gymnasiet och fick olika kvalificerade arbetsuppgifter. Men efter fem år slutade han sin anställning.

Det fanns en kyrklig ådra hos Hans, som han ville odla. Med åren blev Hans scoutledare och medlem i Missionskyrkan. Han studerade till pastor och fick en pastorstjänst.

Vid sidan om pastorsjobbet gick han 1996 vidare med teologiska studier på forskarnivå i en utbildning vid Åbo Akademi, det Svensk-språkiga universitetet.

Resultatet blev den doktorsavhandling, Gripenhet och Engagemang, som Hans disputerade med helt nyligen.

- I den har jag undersökt Svenska Missionsförbundets utveckling under 1900-talet. Det är en period i förbundets verksamhet som det skrivits lite om.

Metoden som Hans använt har varit studera hur förbundets ledande företrädare predikat på generalkonferenser jämfört med hur synen varit på det kristna samfundet utifrån under samma period.

Vid sidan av sin pastorstjänst på halvtid ska Hans fortsätta med olika forskningsprojekt. Dessutom väntar en projektanställning på Svenska Missionskyrkan med en översyn av grundutbildningen till pastor.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons