Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart faller vårdträdet

Annons

-Det sägs att det inte är bra för den som sätter en yxa i ett vårdträd, säger Bengt Carlsson, 81 år lite varnande. Han är född och uppväxt på Tomtgården.

Det var hans anfader Tomt Erik Andersson som köpte gården 1831 och hans son Tomt Carl Ersson, Bengts farfars far, som planterade asken på våren år 1860.

- Han fick välja trädplanta som avskeds-present när han slutade på Kyrkskolan, säger Bengt.

Bengts farfars far Carl Ersson skulle med åren bli en aktad kommunalman i Stora Tuna med många olika politiska uppdrag kring sekelskiftet. Carl Ersson föddes 8 mars 1848 och dog 13 maj 1907.

Rågåker nämns i rullorna redan på 1380-talet, enligt Bengt. Tomtgården torde vara mycket gammal. Men det var först på 1920-talet som det gamla boningshuset revs för att ge plats åt det nuvarande huset som snart ska flyttas en kilometer ner mot bäcken.

Den gamla ladugården är redan borta och stallet flyttat till en gård i Spraxkya. Kvar finns snart bara pipan av skorstenen till ett av de mindre husen där Bengt tidigare bott.

Bengts pappa Artur Carlsson drev lantbruket till 1960 då verksamheten lades ner. Men det skulle dröja några år in på 1980-talet innan gården avyttrades av familjen Carlsson.

Sedan många år tillbaka släktforskar Bengt vilket inneburit att han skrivit en del om gårdens historia.

1962 flyttade Bengt tillsammans med hustrun Gunborg från Tomtgården till villan vid Pilbågsvägen. Bengt har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt dåvarande Televerket.

Från hemmet vid Pilbågsvägen kan Bengt se den stora asken resa sig upp mot himlen. På frågan om hur han ser på att Tomtgården försvinner svarar han:

- Det är väl tidens gång och inget att säga om.

Men kommer du att finnas hemma när de sågar ner trädet?

- Det kommer jag kanske inte att vara, säger Bengt.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons