Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart examen i fäbodskolan

Annons

Deltagarna i Studieförbundet Vuxenskolans cirkel kommer från en rad orter, bland annat Bäsna, Djura, Lennheden och Mockfjärd.

Första träffen hölls i slutet av mars i Vuxenskolans lokaler, där kursledarna Ann-Christin Fjärsmans och Agneta Granath visade en film och redogjorde för bakgrunden till fäbodbruket. Deltagarna fick också information om Dalarnas fäbodar.

Den andra träffen hölls i Gästgivarbodarna, där deltagarna fick kärna smör samt koka ost och krydda den med vitlök och kummin. Ingrid Nordesjö berättade om den speciella fäbodfloran och om hotade arter.

Slutligen fick "fäbodkullorna" duka upp ett bord med fäbodmat.

Den 7 juni genomförs den tredje och sista träffen, den här gången i Ösjöbodarna, där deltagarna ska få koka messmör och få information om musiktraditioner, bland annat kulning. Räcker tiden till blir det också ett tunnbrödsbak.

- Syftet med cirkeln är att försöka väcka ett bredare intresse för det rika kultur- och kunskapsarv som är knutet till våra våra fäbodar, säger Agneta Granath.

Hon berättar också att intresset för fäbodliv, både när det gäller teori och praktik, är mycket stort och att cirkeldeltagarna redan uttryckt önskemål om någon form av fortsättning på kursen.

Mer läsning

Annons