Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för vårstädning

Annons

Det är i så fall ett par veckor tidigare än en normalvinter. Kommunens schema för vårstädningen säger att den ska inledas första vardagen i april. Då börjar man med de centrala delarna av Ludvika.

- Sedan följer vi vårens framfart. I slutet av maj ska vi ett normalår ha vårstädat färdigt i Fredriksberg, säger Axelsson.

Kommunen har cirka 20 mil gator och cykelvägar som nu ska göras rena från sand och grus och andra föroreningar.

- Trottoarerna sköts av respektive fastighetsägare. Men vi har inget emot om fastighetsägarna före vår ankomst sopar ner sand och grus på gatorna. Då åker det med när vi kommer med våra fordon.

- Men ibland händer det tyvärr att fastighetsägarna ger sig ut och sopar efter att vi tagit gatorna och det är ju inte så roligt, säger Axelsson.

Han gissar att kommunen i år kört ut cirka 3 000 ton sand och grus. Det är lite mindre än normalvintern.

- Orsaken till att det förbrukats mindre mängder den här säsongen är att vi hade stabilt väder i december och kring nyår. Så där har vi sparat lite pengar.

Kommunen har en sopmaskin som dras av lastbil, en sopmaskin som är kopplad till en traktor samt tre maskiner med sopvalsar vars uppgift är att sopa fram sand och föroreningar från skrymslen där de större bilarna inte kommer åt.

- Efter fjolårets rabalder har vi nu fått tillstånd att återanvända den minst förorenade sanden på elljusspåren.

- Det är sand som vi plockar upp ute i bostadsområdena och som inte innehåller så mycket grova föroreningar som glassplitter.

- I övrigt kommer den uppsopade sanden till användning som fyllning i ledningsgravar och i samband med täckning av jordtippar, uppger Anders Axelsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons