Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för årets masslakt

Annons

Länder som håller på med denna jakt finns mellan Portugal i väster till Libanon och Syrien i öster.

Värst är Malta och Cypern som också är stora turistmål. Jakten på fåglar har gamla anor och var förr i tiden en del av folkhushållet. I dag handlar det est om nöjesjakt, prickskytte för att visa skjutskicklighet, tidsfördriv eller troféjakt men man äter tyvärr fortfarande fåglar.

Politiker och poliser blundar för jakten. Korruptionen är utbredd. De som agerar mot jakten förföljs och trakasseras och åtskilliga europeiska fågelskådare har utsatts för hot och även blivit misshandlade när de ifrågasatt verksamheten.

Jakten är mycket effektiv då många i dag har halvautomatiska hagelgevär. Efter till exempel 14 skott dödades en brun kärrhök.

Man använder limstickor, höga slöjnät, snår av vintergröna träd och har dessutom evighetsband med inspelade fågelläten som lockar dit fåglarna. Under natten kan ett snår ha lockat 1000 fåglar. Många fåglar som inte är ätbara, slängs bort. Limstickorna är små träpinnar som bestryks med lim som fåglarna fastnar på.

Man placerar ut bikupor för att fånga biätare på limstickor, petar ut ögonen på till exempel en bofink och sätter en ring i bröstet med lina.

När fågeln är blind, lockar den mycket - och var gång jägaren rycker i linan, fladdrar lockfågeln till. Förbiflygande flockar lockas ner och fångas.

Det är också väldigt upprörande att denna jaktform stöds av vissa personer inom Svenska Jägarförbundet som söker stöd hos dessa jägare för att få tillbaka morkullejakten.

Att denna slakt är omfattande märks på att många av våra fåglar har minskat i antal. Bivråken har minskat väldigt då många skjuts i Medelhavsområdet och ortolansparven har en spillra av sitt tidigare antal. Varje år dödades 50000 i den franska jakten men nu skall fågeln vara fredad. De franska jägarna gav upp mot att de fick behålla jakten på sånglärka av vilka det skjuts cirka 600000 varje år.

Många fåglar saluförs som delikatesser och säljs för 20 kronor styck och en komplett måltid kan då bestå av ett dussin fåglar. Skulle du som turist vilja äta en tallrik med rödhakar, trastar, sångare eller några ladusvalor?

Jag motionerade på Svenska Naturskyddsföreningens riksstämma i Sundsvall om denna jakt och SNF och Sveriges

Ornitologiska Förening (SOF) skall nu tillsammans arbeta för att minska denna slakt av fåglar.

Våra flyttfåglar är internationella och tillhör därför faunan i många länder och världsdelar och inget enskilt land har därför rätten att ensamt bestämma våra flyttfåglars öde.

BERTIL HELMERSSON

Mer läsning

Annons