Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags att köpa andelar i Fjällbergets vindkraftpark

Annons

Som tidningen tidigare utförligt redogjort för uppges intresset för den nya alternativa energikällan i Grängesberg vara mycket stort. Målsättningen är att byggstarten ska kunna äga rum under våren 2006 och att verken ska vara klara att sättas i drift under hösten samma år.

- Miljöprövningen är ännu inte avslutad men vi väntar besked under nästa månad, säger eldsjälen och tillika ledamoten i interimstyrelsen, förre elverkschefen i Smedjebackens kommun Sten Blommé som numera bor i Ludvika.

Han har alltid varit fascinerad av vindens kraft och hur den kan användas i stort och smått och är nu en starkt pådrivande kraft för projektet på Fjällberget, dryga 465 meter över havet.

I söndags arrangerade intressegruppen för lokal vindkraft, i samverkan med Vindkompaniet, en gratisresa med buss till berget Hunflen i Äppelbo. Där kunde sällskapet titta på tre vindkraftverk som redan är i drift.

Ett 30-tal personer deltog i studieresan som uppges ha varit mycket givande.

- Vi ville att de skulle få se verken i funktion på nära håll och höra hur de låter. Vi fick till och med komma in i tornen och titta på kontrollrummen i deras nedre del. Alla blev faktiskt väldigt överraskade av den låga ljudnivån, säger Blommé och kamraten Bengt Lindstrand instämmer.

- Vindkraften är en teknik som ligger i tiden. Även regeringen trycker på i samband med att man nu lägger ned delar av kärnkraften, slår han fast.

- Elenergiproduktionen på Hunflen har blivit betydligt högre än beräknat. Mätningar som gjorts på Fjällberget visar på ännu bättre vindförhållanden där, säger Blommé, med hänvisning till jämförelsetalen 6,4 sekundmeter per år respektive 7,2 dito.

När det gäller försäljningen av andelar uppmanar Lindstrand alla hugade att vara ute i god tid.

- De som är med på mötet i Parkskolan på onsdag kommer att få förtur. Sedan sker försäljningen efter intresseanmälan och prioriteras i ordningsföljd som de kommer in, tipsar Lindstrand.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons