Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är Malung uppkopplat

Annons

Lejonparten av kommunens telestationer berörs av utbyggnaden som ska vara klar i februari 2005. Jo, det är sant alla tvivlare - det ska stå 2005. Så inom mindre än ett år ska utbygget vara redo.

Hasten i projektet var också ett nyckelkrav när upphandlingen verkställdes.

- Ambitionen var att få ut en så stor täckning så snabbt som möjligt, säger Anna Haars, kommunens dataansvariga.

Någon ortsbo längst ut i trådarna hamnar utanför snabbuppkopplingen men det beräknas ändå att täckningen blir så pass bra att 98 procent av kommuninnevånarna är bredbandade i februari.

Beroende på vilken operatör det rör sig om kommer boende inom tre och en halv kilometers kabelavstånd från en telestation att få en kapacitet på upp till åtta megabit per sekund. Boende inom nio kilometer beräknas få upp till 500 kilobit per sekund.

Utbyggnaden är också förberedd för framtida anslutningar med betydligt högre kapacitet.

Fiberoptiska kablar har understundom varit ett mantra när det generellt snackats bredbandsutbygge.

Flera av de större orterna som nu berörs kommer också att få lokala fibernät, men övriga får i nuläget nöja sig med befintliga telekablar.

Det finns ändå vissa fördelar med förfarandet. Fiberkablar förutsätter nedgrävning av nya kablar som skulle sinkat genomförandet ytterligare; koppartrådarna finns redan på plats.

Dessutom har tekniken utvecklats så att ordinarie telekablar kan nyttjas på ett effektivare sätt.

Fram till och med februari ska alltså närmare 30 stationer bredbandas i olika omgångar.

- Vi kommer regelbundet att lämna rapporter på kommunens hemsida om hur utbyggnanden fortskrider, säger Anna Haars.

Sammanlagt rör det sig om en satsning på 35 miljoner kronor för att utveckla bredbandsmöjligheterna i Malungs kommun. Av den pengen fås 75 procent - cirka 26 miljoner kronor - i bidrag från näringsdepartementet.

Teliasonera som fått kontraktet på utbygget står för 20 procent - drygt sju miljoner - medan resterande fem procent är en kommunal egeninsats. Så en sedan länge efterlängtad kommunikationsmöjlighet ser äntligen ut att verkställas.

- Vi har fått många påringningar från privatpersoner och småföretagare att bristen på bredband är en orsak att flytta.

- Dessutom har jag varit i kontakt med en person som direkt lovade att flytta tillbaka när han fick reda på att bredband var på gång, berättar Anna Haars.

Och i kommunledningen råder förstås glädje över de nya elektroniska motorvägarna.

- Nu är det i hamn och vi känner att vi har något att komma med. Det här är av stor betydelse för kommunen, avslutar kommunalrådet Kurt Podgorski.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons