Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart 20 år bakom luckan

Annons

Han och Ila Gandhi byter av varandra i husvagnen som fungerar som grillkök. Dess-utom går Darmesh heltid skift på Scania. Att börja där sex på morgonen och sedan serva hungriga in på småtimmarna... Det låter tufft?

- Jo, folk brukar tycka det. Men oavsett om jag är trött på Scania så blir jag pigg när jag kommer hit, jag upplever det inte som ett jobb. Jag umgås inte så mycket hemma hos folk, utan träffar dem här, säger Darmesh.

- Det är trevligt, folk pratar om det mesta, säger Ila Gandhi, medan hon värmer korv och burgare och levererar genom luckan.

Är det till ett hungrigt barn så ser makarna självklart till att korven inte är för varm.

Värsta rusningen är mellan 11.30 och 13.30, men även eftermiddagen före julafton är det kö nästan hela tiden utanför grillvagnen där paret hängt upp en adventsstjärna i luckan.

Dagtid beställer de flesta korv med bröd. Framåt kvällen är kunderna hungrigare. Då är det supermeal eller tunnbrödrulle som gäller.

- Och räksallad. Det passar till öl och whisky, säger Darmesh med ett leende.

Det är han som jobbar kvällsskiften i husvagnen. Onsdagar, fredagar och lördagar har han öppet fram till 3-4 på morgonen. Han hinner oftast läsa lite mellan kunderna. Generellt tycker Darmesh Gandhi att det är färre människor ute nattetid, jämfört med för några år sedan.

Aldrig har han känt sig hotad kvällstid.

- Folk har trevligt. Ibland sjunger de i kön. Det har hänt att de träffats här vid grillköket och sedan gift sig.

- Svenskarna sägs vara ett reserverat folk, men om motparten öppnar sig så gör de det också. Det är inget konstigt med det. Sådan är jag också, säger Darmesh Gandhi.

Jo, det var äventyrslystnad som tog Gandhis norrut. Darmesh hade läst tidningar och tyckte att Sverige verkade vara ett bra land. De landade 1975 och det tog arbetsförmedlaren i Gävle tre dagar att hitta jobb åt Darmesh på Scania i Falun. Där är han kvar. 1986 tog makarna också över vagnen på torget.

I början av 90-talet blev det stora rubriker eftersom miljökontoret ville stänga grillköket. Darmesh överklagade och fick rätt hos JO och i kammarrätten.

- Systemet fungerar i Sverige, jag lärde mig av den erfarenheten att man inte ska nöja sig med ett beslut, säger Darmesh.

Mycket fritid har makarna inte, men på semestrar gör de återbesök i Indien och hos dottern som bor i Chicago, USA.

Efter 30 år i stan är förstås Ila och Darmesh Gandhi först och främst Falubor.

- Jag har bott här längre än någon annanstans. Fast det går inte att bli helsvensk, att bli av med det indiska, säger Darmesh.

Att hålla kontakt med familjen, runt om i världen, är en viktig tradition de har med sig från Indien. Familjen Gandhi har också ett hus de kallar "sitt" i Indien. Sedan Darmesh pappa dog är det hans farbror som är äldst där.

Svenska traditioner då?

- Julfirandet är mysigt. Vi äter lite julmat tillsammans och barnen får julklappar, När de var mindre hade vi gran också, säger Ila.

På julaftonen hade grillköket stängt, men redan på juldagens kväll lyste adventsstjärnan igen, till ledning för hungriga och nöjeslystna nattvandrare.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons