Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snarkoperation onödig och riskabel

Annons

Det finns inga vetenskapliga belägg för att operation hjälper snarkare mot farliga andningsuppehåll under sömnen.

Trots detta genomförs flera hundra sådana riskabla ingrepp om året.

Andningsuppehåll under sömnen, sömnapnésyndrom, ökar risken för förtida död, slaganfall och trafikolyckor. Tillståndet drabbar ungefär fyra procent av alla män och två procent av alla kvinnor och beror på att de övre luftvägarna inte tillåter luften att flöda fritt.

Enligt en granskning som Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har gjort tillsammans med de nordiska systerorganisationerna finns metoder som kan hjälpa inbitna snarkare till en piggare tillvaro och en ökad livskvalitet. Kirurgi är dock definitivt inte en av dessa. Metoden är sämst bevisad och ger i särklass mest biverkningar, ibland allvarliga såsom svåra sväljproblem. Ändå utförs hundratals sådana operationer varje år på landets kliniker. Enligt SBU:s enkät till 31 av dessa utfördes 745 ingrepp för snarkning eller sömnapné under 2003.

Bäst hjälper en särskild andningsmask som ger övertryck i luftvägarna, en så kallad CPAP-utrustning. Behandlingen minskar antalet andningsuppehåll och gör att patienterna sover bättre på natten och blir piggare på dagen. Det vetenskapliga stödet för detta är starkt.

Individuellt utformade bettskenor som drar fram underkäken kan också fungera, men här är det vetenskapliga underlaget inte lika överväldigande.

TT

Mer läsning

Annons