Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snåltider väntar

Annons

Den ekonomiska prognosen för Falu kommun 2003 ser dyster ut, minus 75 miljoner. Tuffast är det för socialförvaltningen där både äldre- och handikappomsorgen och individ- och familjeomsorgen ser ut att bli mycket dyrare än beräknat.

Kommunrevisorerna säger att socialförvaltningens underskottet beror på ett systemfel, att socialförvaltningens ram är för liten. Vad säger du om det?

- Jag har tidigare varit kritisk till den uppgiften. Kommunrevisorerna har jämfört Falun med anda likvärdiga kommuner och kommit fram till att vi ligger lite under eller i princip lika högt som de andra. Det är väl bra, men jag kan idag trots det inte säga om socialförvaltningen är underbudgeterad eller inte, att den använder varje krona i verksamheten optimalt.

- I alla organisationer och företag används inte alla resurser optimalt, det är inget konstigt med det. Vi har till exempel fortfarande en för hög sjukskrivningsnivå som är kostsam.

- Samtidigt ser vi en behovs-ökning, framför allt individ- och familjesidan, där vi är tvingade enligt lag att göra insatserna. Det är många olika bitar i det här och jag kan inte peka på en enda sak och säga att det där beror det på.

"Det är konstigt att socialchefens larmande om detta inte mottagits av någon" säger kommunrevisionens nya ordförande Lars Munters, m, till tidningen. Är det en rättvis bild?

- Det har mottagits, men frågan är ju var man får pengarna ifrån. Socialförvaltningen ville ha en volymökning med 78 miljoner, för att ha råd med det måste man lägga ner en rad nämnder som fritid och kultur. Det är i så fall ett val vi får göra. Vi har i stället gjort bedömningen att det går att använda pengarna mer rationellt, vi vill inte sänka ambitionsnivå och dra ner på den förebyggande vården eftersom vi vet att vi har igen det senare i livscykeln.

I oktober sa du till tidningen att det inte var aktuellt med någon skattehöjning under 2003, möjligen 2004. Du trodde då att prognosen som pekade på stora underskott skulle svänga uppåt runt årsskiftet. Vad säger du om skattehöjning nu?

- Det vill jag inte kommentera. Budgetprocessen för 2004 startar om några veckor och det vore fel av mig att tala om förutsättningar för den nu. Men jag är inte säker på att en skattehöjning löser problemen.

- Om man ser på resultatet av den skattehöjning som vårt landsting genomförde så åts den upp året därpå av kostnadsökningar. Om vi kommer in i en sådan cirkel, att vi höjer skatten och sedan trissar upp kostnadsvolymen, så är vi väldigt illa ute.

Faktaruta:falun | årsresultat

Falu kommuns årsresultat i miljoner:

1996 cirka -130

1997 cirka -100

1998 cirka -70

1999 cirka -40

2000 cirka +40

2001 cirka +7

2002 cirka -54

fakta | skattehöjning

För varje tioöring som skatten höjs i Falun får kommunen in cirka 7,8 miljoner kronor.

Höjning med 25 öre ger 19,4 miljoner kronor

Höjning med 50 öre ger 38,8 miljoner kronor

Höjning med 75 öre ger 58,3 miljoner kronor

Höjning med en krona ger 77,7 miljoner kronor

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons