Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälla, ta det lugnt med raketerna

Annons

Jag har aldrig tidigare reflekterat speciellt mycket över raketer. Men sedan vår nya familjemedlem, en golden retriever på drygt ett år kommit in i bilden så har situationen ändrats. Han är nämligen fruktansvärt rädd för just fyrverkerier. Gevärsskott går bra, men just fyrverkerier går inte alls.

Perioden kring nyår blev en mardröm för hela familjen. För vi tycker förstås hemskt synd om vår hund. Inte heller kan man förklara eller trösta.

Med hundar fungerar det så att man själv måste visa sig stark och därmed ge hunden intryck av att det inte finns något att vara rädd för. Vi har verkligen försökt, men i det här fallet hjälper det inte.

Det värker i hjärtat när man ser sin van-ligtvis så pigga och glada kompis komma

krypandes, skakandes i hela kroppen och vill sitta i knät på en. När man dessutom tvingas avvisa honom för att inte förstärka hans rädsla så vill hjärtat brista! Det kan ingen hunduppfostran i världen ändra på.

Med detta så skulle jag vilja att ni, du och din familj, tänker en gång extra innan ni köper raketer. Är det verkligen värt pengarna?

Finns det inget annat som ni kan lägga pengarna på? Lite extra god mat, kanske? I stället för att pengarna ska gå upp i rök framför näsan på er och att ni samtidigt vet om att ni orsakar både djur och människor i er närhet obehag och lidande. För alltid finns det någon i din närhet som är rädd!

Om folk som absolut vill ha raketer kunde hålla sig till själva högtidsdagen - nyårs-afton, påskafton, valborgsmässoafton så vore det en sak. Men problemet är att de börjar smälla en hel vecka innan, och de slutar inte förrän en vecka efter.

När helst på dygnet man är ute så riskerar man att det är någon som smäller av en salva, även dagtid konstigt nog. Jag har efter samråd med flera olika veterinärer ordnat lugnande medel till min hund, vi har gemensamt beslutat att det är skönare för honom att få sova sig igenom den aktuella kvällen. Men två veckor per tillfälle går förstås inte att hålla honom inne. Det går inte att beskriva känslan av att behöva se en älskad familjemedlem lida så kopiöst.

Vill du verkligen bidra till detta? Jag och många djurägare med mig tycker att polisen borde ha lite bättre ordning! Det krävs ju tillstånd för alla större fyrverkerier, men allt är ju relativt.

Klart att ingen bryr sig om att skaffa tillstånd om det går utan? Varför inte göra det så enkelt för sig att man helt enkelt inte får sälja om kunden saknar tillstånd från polismyndigheten?

Tack för att du tänker på din omgivning!

Anna

Mer läsning

Annons