Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälla, informera om fyrverkeri

Annons

Här ska jag berätta om hur illa det kan gå när vi hundägare inte i förväg fått information om kommande fyrverkerier. Det är ingen rolig historia!

I lördags natt låg min hund Leo och sov i min säng. Jag var själv inte hemma för tillfället, utan min mamma var hundvakt. Hon var dock i köket, då plötsligt ett fyrverkeri påbörjas någonstans i centrala Mora. Jag vet fortfarande inte vem som var arrangör. Leo springer genast ut på balkongen, grips av panik och HOPPAR UT! Avståndet till asfalten var drygt tre meter! Ni förstår själva vilken panik detta beteende påvisar! Min mamma hinner bara se att Leo springer omkring nedanför balkongen, men då hon kommer ut är han borta. Jag skyndar hem och vi kontaktar både polis och Mora Taxi för att informera om att Leo antagligen är skadad och springer runt i centrum, då vi bor bredvid polishuset. Några timmar senare ringde vi också jourhavande veterinär för att informera henne, ifall hon skulle få in en skadad hund. Vilken mardrömsnatt! Som jag har letat, gråtit och inbillat mig det värsta.

På förmiddagen följande dag påträffas Leo på golfbanan på Tuvan. Han har alltså sprungit genom centrum och över bron, områden där han aldrig tidigare varit. Jag kan inte föreställa mig hans rädsla!

Tusen tack till Irene Lilja, som var den som hittade Leo och ringde till polisen. Jag är så tacksam att det var just du med dina trevliga hundar som förstod att allt inte stod rätt till med Leo, och att du kopplade honom och stannade på platsen tills vi kom dit.

Tack och lov visade besöket hos veterinären att ingenting var brutet, även om Leo nu haltar och kommer att äta smärtstillande de närmaste dagarna. Med detta vill jag påvisa hur illa det kan gå för hundar som oftast reagerar med rädsla för fyrverkerier! Det minsta man kan göra som arrangör är att sätta ut en annons i tidningen för att meddela när fyrverkeriet kommer att äga rum, så respektive hundägare kan vidta åtgärder. På så sätt kan man förhindra si-tuationer som denna, med endast tråkigheter som följd.

ALEXANDRA MORÉN

Mer läsning

Annons