Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snålaste bilen från Frankrike

Annons

Fransmännen vann årets tävling om att ta fram Europas energisnålaste bil. Över 300 mil kom man på en liter bensin.

För de svenska bidragen från Chalmers och KTH gick det dock inget vidare.

Miljöbilstävlingen genomfördes i år för 18:e gången och intresset var rekordstort. Det gäller att få bilen att rulla så långt som möjligt på en energimängd som motsvarar en liter bensin.

Totalt 262 lag från högskolor och universitet i ett 20-tal länder i Europa hade anmält sig i någon av grupperna bensindrivna, dieseldrivna eller bilar drivna av alternativa energikällor som sol och biobränsle. Av dem lyckades 124 få de egenhändigt byggda bilarna i mål.

Med handen på hjärtat får man väl säga att de svenska insatserna inte blev helt lyckade. Turbo Vera, en prototyp-bil från Chalmers, rullade 349 kilometer på en liter bensin och med det slutade man på 88:e plats av de 124 bilar som gick i mål. Och ingen av bilarna Agilis och Spiros från KTH i Stockholm lyckades av tekniska orsaker genomföra ett godkänt lopp.

Bäst lyckades studenterna på en fransk högskola. Deras bil rullade 3|039 kilometer på en liter bensin. Därmed slog man med hyfsad marginal den bästa bilen från förra året som körde 2|885 kilometer.

Bästa nordiska lag kommer från Tammerfors tekniska universitet i Finland. Högskolan har varit med under alla år i tävlingen och i år kom man på tredje plats. Den finländska bilen körde 2|137 kilometer.

Tävlingen Shell Eco Marathon körs på Nogarobanan i Frankrike.

TT

Mer läsning

Annons