Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt ökande koldioxidutsläpp

Annons

Världens koldioxidutsläpp ökar betydligt snabbare än väntat. De accelererar minst lika mycket och kanske mer än vad FN:s klimatpanel förutsåg i sitt värsta scenario år 2000, enligt en ny studie.

De globala koldioxidutsläppen ökade mellan 2000 och 2004 med i genomsnitt 3,1 procent per år. Det är tre gånger snabbare än under 1990-talet. Då var den årliga ökningstakten i snitt 1,1 procent.

Studien, publicerad i den amerikanska vetenskapstidskriften PNAS, stämmer med resultat som klimatforskare lade fram i Peking i höstas men är en ännu dystrare läsning.

De snabbt ökande utsläppen beror inte så mycket på en ökande världsbefolkning, skriver forskarna, utan på att det från år 2000 går åt mer kol- och oljebaserad energi per producerad vara.

Från 1970-talet och fram till millennieskiftet ökade energiförbrukningen i världen i stort utan att koldioxidutsläppen ökade. Man utvecklade energisnålare produktion samtidigt som energieffektiviteten generellt ökade.

Men från år 2000 vände trenden. Under detta sekels fem första år accelererade produktionen av kolbaserad energi i världen, samtidigt som energieffektiviteten minskade.

Koldioxidutsläppen ökar mest i utvecklingsländernas snabbt växande ekonomier, framför allt Kina. U-länderna, med 80 procent av världens befolkning, stod 2004 för tre fjärdedelar av ökningen. De står i dag för 40 procent av de globala utsläppen, men andelen ökar stadigt.

Samtidigt betonar Turesson att det största ansvaret ligger på industriländerna.

TT

Mer läsning

Annons