Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbsemester Sola´ och Cyrillus i Karlstad

Annons

Nej jag bara skämtar, men medans vi är i gång och muddrar i missförstånds-träsket kan också meddelas att den mångomtalade Sola´ i Karlstad icke har ett det med väderlek att göra.

Hon var helt enkelt servitris, hette Eva Lisa Holzt (1739-1828), men kallades alltså helzt Sola´, och fick sitt namn till följd av sitt soliga sinnelag. Hon står numera som förstenad utanför Stadshotellet, en av få servitriser som står staty. De flesta servitriser jag känner har aldrig haft tid att stå stilla särskilt länge.

Fast visst vore det väl kul om till exempel Ludvika lät resa statyer över fru Hammarbäck på Statt och Rusbackskan på Grand...

Vi åt dock icke på det förnämliga Stadshotellet, utan på ett av dessa ställen som envisas med att kalla sin mat "hemlagad".

Vi åt hemlagat mos med strömming. Krögarn hade uppenbarligen långt hem.

Därför var maten kall när den serverades.

Nåja, är man i Kall-sta så är man.

Dessutom hade vi inte tid att käfta med krögaren.

Cyrillus väntade.

Vilket Cyrillus, frågar någon.

Vi svarar: Finns det flera?

Cyrillus är för alla arkitektoniskt intresserade Cyrillus Johansson, legendarisk streckdragargigant vid sidan av Torben Grut (Stockholms stadion) och Ragnar Östberg (svärfar till Povel Ramel och skapare av Stockholms stadshus).

Denne man, som har ett egethändigt ritat museihus hos Karlstads Museum, byggt 1928 och nyinvigt i mars i år inför 6 000 deltagare, hann skapa mängder av ödödligt tittgods.

Årstabron i Stockholm, Centrumhuset i samma stad. För att nämna ett par.

Cyrillus ger många träffar på internet. Här finns företagare inom databranschen, en och annan Cyrillus i resultatlistor från idrottstävlingar, men uppseendeväckande många berör "vår Cyrillus".

Så pass många att vi snabbt slutade räkna träffar.

Cyrillus Johansson är den ende svenske arkitekt som eftervärlden helt familjärt nämner vid förnamn, en motsvarighet till underhållningens Povel eller rockens Elvis.

Hans Kinainspirerade museum i Värmland stod klart 1928 och arkitekten själv var inte bara nöjd, han var lycklig över resultatet, sägs det.

Arkitekturstudenter kommer fortfarande på studiebesök till den mäktiga byggnaden, som kallats Värmlands Taj Mahal.

Det var länge sen det här reporterteamet beslöt sig för att inte imponeras i första taget, men när konstintendent Bertil Bengtsson slussade oss runt Cyrillushuset måste det har hörts ända upp i trakterna av Hällefors när vi föll pladask.

Ujejuje, som det heter i grannlänet.

Det finns inte en millimeter i museet som "råkat" bli som det blev, det inser man illa kvickt. Egentligen är det överkurs att visa konst i huset. Huset är konst nog.

Ludvikaborna borde malla upp sig. Cyrillus Johansson är deras egen arkitekt.

1931 kom han som stadsarkitekt till Ludvika och blev kvar i tio år.

Ingen begriper varför.

Han var etablerad inom sitt fack, hade åstadkommit märkvärdiga saker med sitt ritstift.

Så slår han sig ned i lilla Ludvika.

Här åstadkommer han järnvägsstationen, Sagabiografen och "Rahléns" på Storgatan. Plus Stadshuset.

Därmed retar han också gallfeber på Karl-Erik Forsslund, Storgårdsfar som understryker talesättet "det far gör är alltid rätt".

Brunnsviksskaparen går i taket när Cyrillus Johansson presenterar förslaget till Stadshuset och i långa och hätska artiklar i Ludvika Tidning beskriver han Cyrillus Johanssons skapelse som en korsning mellan järnvägsstation och bensinmack.

Icke en millimeter av hans stadshus finner nåd inför Forsslunds argusöga.

I Ludvika Tidning 6 februari 1936 levererar Forsslund sin spya över stadsarkitekten.

Hur som helst så står stadshuset där i dag. Ingen rapport om att Ludvikabor har fallit ihop med blodstörtning, inför anblicken av huset, har influtit.

Däremot har en och annat förklarat att huset är att betrakta som trivsamt.

Till dessa hör Stefan Hammenberg, Värmlands Museums chef för själva konstdelen.

- Jag har stannat till och tittat på huset och tycker att det är typiskt Cyrillus och väldigt trevligt, säger han. Inte minst tegel-pelarna där man, bland annat, möter bygglagets speciella maskot hunden Stella.

Stella hängde med bygglaget och blev storfavorit. När de små medaljongerna på pelarna vid entrén komponerades var Stella självklar modell.

Nyinvigningssommaren 2004 visas dels en exposé över Värmlands egna konstnärer och deras arbete - imponerande så det förslår - men också en specialutställning med Stefan Johansson (1876-1955). En härlig sådan. När andra konstnärer sysslar med att visa ljusets effekter i ljus och skugga visar östgöten Johansson upp själva ljuskällan på ett sätt som man aldrig (?) satt förr.

Stefan Johanssons bilder och Cyrillus Johansson hus är dubbla anledningar att vända kylaren mot Värmland.

- Stefan Johansson har faktiskt en liten koppling till Dalarna, säger museichefen.

Han lär ha varit mycket god vän Karl-Erik Forsslund (!)

Undrar just var Storgårdsfar skulle ha tyckt om att hans kompis ställer ut i bensinmacksarkitekten Cyrillus Johanssons eget museum...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons