Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbaste bredbandet

Annons

- Det är nog inte så många som vet att vi i Vansbro har lika hög nätkapacitet som storstadsregionerna, säger Agneta Jansson som är kommenens ansvarige för IT-frågor.

Under det senaste året har alla som är anslutna till telestationerna i Äppelbo, Vansbro, Järna, Hulån, Uppsälje och Nås fått tillgång till bredband, vilket ger en många gånger högre datakapacitet än gamla tiders telefonmodem.

- Det går inte ens att jämföra. Bredbandet är flera hundra gånger snabbare, säger Agneta Jansson.

För de som bor inom 3,5 kilometer, linjevägen, från telestationen är kapaciteten hela åtta megabit per sekund, vilket i jämförelse är 16 gånger snabbare än ordinarie ADSL-tjänster.

I dag är gränsen satt till 5,5 kilometer från respektive telestation men om en månad kommer alla som är anslutna att kunna ha bredbandsuppkoppling.

- Vi har också gjort klart med ytterligare utbyggnad, dels i Snöbyn/Snöån och även Närsjö kommer inom ett år att vara anslutna, säger Agneta.

- Vi har både samma priser och förutsättningar som storstadsregionerna så förhoppningsvis kommer det här att kunna locka företag som kräver hög dataöverföringshastighet, säger Agneta Jansson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons