Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb som en kobrablixt

Annons

Ludvika har i en rondell blivit begåvad med en skulptur, som är en gåva från staden till ABB. Skulpturen ska föreställa ett blixtnedslag i ett berg varvid vatten forsar ut som ska symbolisera både vattenkraft, energi och elektricitet som är synonymt med ABB.

Men skulpturen har vållat stora tolkningsproblem för många ortsbor och turister. De liksom jag uppfattar den som en grå kobra i anfallsposition. Jag har själv en gång ute i Afrikas djungler mött en sådan orm, där mitt liv stod på spel. Därför fick jag vid avtäckningen av skulpturen en känsla av chock.

Meningen med en skulptur eller ett konstverk är att man ska kunna få associationer. Bilisterna blir här i denna cirkulationsplats konfunderande och grubblande över skulpturen och okoncentrerade i sin rondellkörning, vilket utgör en trafiksäkerhetsrisk.

Många orter i vårt land har problem med tolkningen av konstverk i det offentliga rummet. Min önskan är att kommunen och ABB vädjar till konstnären om en ny ytstruktur och färgsättning på skulpturen, liknande en blixt som den ska föreställa enligt konstnären eller en förklarande skylt ur säkerhetssynpunkt.

Bertil Bratt

Mer läsning

Annons