Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb röntgen - men lång väntan på svaret

Annons

Björn Bäckman driver Björn-Bilar i Falun. En dag kände han sig yr och domnad i halva kroppen.

- Jag hade känt mig lite yr tidigare, men den här gången var det vingligare än vanligt i huvudet. Jag hade också besvär på ena halvan av kroppen, berättar Björn.

Så han ringde vårdcentralen Tisken.

- Jag fick tid dagen efter och det tycker jag var riktigt snabbt och bra jobbat, säger Björn.

Han får den 2 september träffa en stafettläkare. Björn berättar att han känt sig yr i huvudet och har domningar på ena halvan av kroppen.

- Då sa läkaren att jag fick bestämma vad som skulle undersökas. Han sa att han hade en kvart på sig, och sedan var tiden slut. Då får du boka en ny tid, var beskedet jag fick.

Någon ny tid fanns inte, fick Björn besked om.

- Jag tycker att det var konstigt eftersom yrsel och domningar kan hänga ihop. Men beskedet jag fick var att det var läkarbrist, att det bara fanns en fast anställd läkare i det vårdlag jag tillhör. Och att den läkaren inte ens jobbar heltid på vårdcentralen.

Väl hemma igen började Björn söka olika chefer för vården i Falun.

- Verksamhetschefen vid Tisken ringde upp mig, och jag fick en ny tid den 13 september.

Han fick sedan en remiss till röntgen, en röntgen som utfördes den 12 oktober.

- Den 25 november ringde jag och frågade efter svaret, eftersom jag inte hört någonting. Jag fick veta att svaret kommit till vårdcentralen, men att det måste vara en läkare som lämnar ut det. Och någon läkare har tydligen inte haft tid att göra det.

En gång till har Björn efterlyst svaret, den 7 december.

- Jag fick samma svar då. Nu springer jag inte och frågar mer.

Är du bättre?

- Ja vet inte, kanske lite. Men jag har fortfarande yrsel och domningar. Det är klart man är lite orolig.

Björn säger att han tycker att det är konstigt att det ska ta så lång tid att lämna ut ett provsvar.

- När politikerna pratar om vårdgarantin låter det så bra. Men verkligheten verkar vara att det finns för få läkare. Det är ju inte personalens fel. Det måste vara ledningens och politikernas fel.

Björn berättar att han också haft ett samtal med landstingsrådet Alf Johansson.

- Jag var väl inte precis snäll i telefonen, när jag talade om att han rår för det här. Svaret jag fick var att läkarna har så bra betalt att detta ska de fixa. Ingen verkar beredd på att ta ansvar när det inte fungerar, säger Björn.

Alf Johansson pekar på att när det gäller det medicinska ansvaret så är det läkarna som har det.

- Jag har aldrig sagt att de har för bra betalt. Det jag sa var att de har betalt för att fixa det, vilken är en väsentlig skillnad. Läkarna har det medicinska ansvaret. Det varken kan eller ska politikerna ha, säger Johansson.


"Ingen läkarbrist på Tisken"

FALUN

Tisken har ingen läkarbrist. Visserligen saknas två ordinarie läkare.

- Men det täcks upp av stafettläkare, så vi har full bemanning, säger Jörgen Fält-sjö, verksamhetschef för vårdcentralen.

Fältsjö påpekar att han har svårt att uttala sig om vad som hänt just i detta enskilda fall, men att det går att säga en del om hur vårdcentralen jobbar i stort:

- När en patient får en tid hos läkare, görs en bedömning hur lång tid undersökningen ska ta. Därefter bokas en ny patient in. Det betyder att den patienten får vänta om besöket tar för lång tid. Därför försöker man att hålla tiden.

Men, betonar Fältsjö, bedömer läkaren det som en allvarlig sjukdom som behöver mer tid, får förstås undersökningen och bedömningen ta längre tid.

- Självklart är det så. Detta är en bedömning som läkaren gör. Ett problem är dock att ibland får man inte hela bilden vid telefonsamtalet, och att det därför dyker upp många fler frågeställningar vid besöket.

- När det gäller varför beskedet om provsvar dröjer, måste jag sätta mig in i fallet och undersöka vad som hänt, innan jag kan säga något.

Däremot påpekar Fältsjö att den andra tiden, som Björn berättar om, på vårdcentralen inte ordnades fram av honom.

- Jag framförde beskedet, men den aktuelle läkaren hade redan bokat en ny tid.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons