Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb insats räddade villa i Särna

Annons

Det var vid niotiden på måndagskvällen som en man i en villa i Särnaheden lade märke till att det luktade rök. Mannen gick ut i köket och märkte att det kom rök från övervåningen. När räddningstjänsten kom till platsen tio minuter senare var hela övervåningen rökfylld. Rökdykare kunde med svårighet ta sig fram.

- Vi upptäckte då en eldhärd och kunde sätta in en fläkt och minska röken så vi kunde komma åt elden och snabbt släcka den. Den hade då fått fäste i en vägg och i innertaket, men ännu inte hunnit ta sig upp på vinden, berättar Olav Nesset.

Villan kunde nu räddas, rökskadad, men ändå så gott som intakt.

- Några minuter till och det hade varit en helt annan situation, säger Olav Nesset.

På måndagen hade räddningtjänsten i Särna fått en helt ny rökfläkt för att användas vid brand i byggnader.

- Vi hade övning på måndagskvällen och testade fläkten, berättar Nesset.

- Efteråt funderade vi, var vi skulle placera den, då det inte är så ofta det brinner i byggnader. Men vi ställde den så att den säkert skulle komma med vid en brand.

Timmen efter den övningen gick larmet från den brinnande villan i Särnaheden. Den nya rökfläkten följde med, men framförallt nyinlärd kunskap om hur den fungerade.

- När vi var på plats blev det ändå så att det blev Idres rökfläkt vi använde då deras bil stod bättre placerad, men det var ändå bra att ha tillgång till den egna fläkten och inte minst kunskapen, säger Olav Nesset.

Brandorsaken är oklar, men misstanken är att det handlar om något elfel eller någon elektrisk apparat som antänts.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons