Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb ersättning till förälder

Annons

I början av juni skrev FK om försäkringskassan i Falun som hörde till de långsammaste i landet vad gällde att betala ut tillfällig föräldrapenning. Tillfällig förädrapenning är den ersättning som utbetalas vid vård av sjukt barn. Från det att föräldern gör anmälan tills att pengarna är på kontot ska det gå högst 40 dagar.

I Avesta, som var långsammast enligt Riksförsäkringsverket, fick endast tio procent av föräldrarna sina pengar inom denna period. Falun uppvisade liknande siffror.

Men nu har försäkringskassan tagit sig i kragen. Anledningen är att det mesta fallit på plats efter de omorganiseringar som skett det senaste året, enligt Henrik Kjersel på försäkringskassan i Falun.

- Just nu ligger 100 ärenden hos handläggarna och det äldsta är 14 dagar. Föräldrar får alltså ersättningen inom två veckor, säger Henrik Kjersel.

Han tror också att försäkringskassans satsning på att få fler föräldrar att använda internet när de anmäler vård av sjukt barn har gjort handläggarnas arbete smidigare. När en anmälan görs via nätet går det inte att skicka in blanketter som är fel ifyllda eller saknar viktiga uppgifter.

- Många gånger försenas handläggarnas arbete på grund av blanketterna inte är rätt ifyllda, säger Henrik Kjersel.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons