Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smygpropaganda för europengar

Annons

Jag måste erkänna att jag är mycket förvånad efter de senaste dagarnas rapporter kring införandet av euro, som sedlar och mynt.

Butiker och restauranger, varav många som aldrig tidigare hanterat utländska valutor, tävlar nu om att så fort som möjligt ta upp en viss bankverksamhet och hantera den nya utländska valutan.

Det har också skickats ut inbjudan till informationsmöten kring handel med den nya valutan, men intresset har varit lågt hos många företagare. Detta har märkligt nog mötts med stor förvåning av banker och köpmannaföreningar. Har de förfrusit alla sina hjärnceller i vinterkylan?

Var finns de många argument som banker och ansvariga inom handeln tidigare så kraftfullt propagerat för? Är minnet så kort?

Tidigare har argumenten mot hantering av kontanter varit tongivande under en längre tid. Bankerna vill inte hantera kontanter för att det är för dyr hantering och säkerheten blir lidande.

Butiker vill inte hantera kontanter för att det finns en rånrisk. Konsumenter uppmanas av banker att använda sig av kontokort, för att det är bekvämt och för att man inte behöver stå utan pengar när man ska handla.

Nu, helt plötsligt, uppmanas vi att bli positiva till kontanter igen. Det kan inte vara av något annat skäl än att vi ska bli mer positiva till euro och EMU. En smygpropaganda som massmedia är pigga att vidareförmedla.

Jag har själv drivit en butik i över tio år och jag har utländska turister bland mina kunder. Inte någon gång har en kund frågat efter att få handla med sin utländska valuta.

Turisterna är smartare än så. Även de har förstått att det går att använda kontokort när de är utomlands. Det är både bekvämt och praktiskt. Turisten behöver inte växla in stora belopp i en ny valuta.

Jag, i min butik, slipper hantera en främmande valuta, med valutarisker och fördyrande hantering som följd. Så min stilla undran är då; varför ska vi gå tillbaka i utvecklingen och göra vår dagliga tillvaro krångligare och dyrare när vi inte behöver det?

ANDERS MATTSSON

Mer läsning

Annons