Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglare inför rätta

Annons

Genom effektiv spaning och fingertoppskänsla kunde tullen i Idre den 10 januari stoppa en litauisk, alternativt rysk man med 1764 liter ren sprit.

- Jag kan inte bevisa att det handlar om smuggling, så därför blir åtalet istället grov befattning med smuggelgods, förklarar åklagare Ingmarie Olsson.

Den 42-årige mannen greps på bar gärning med bilen full med ren sprit, sprit som i analyser visat sig vara på drygt 96 procent. Sammanlagt kunde tullen i Idre plocka fram 1764 liter, förpackade i plastflaskor. Flaskorna om en liter vardera låg i kartonger med tolv flaskor i varje kartong.

Spriten kommer uppenbarligen från ett land i Östeuropa och destinationen torde ha varit Norge.

Men då mannen stoppades i Idre så blir det inför svensk domstol han får svara för innehavet av den sprit som åklagaren menar är smuggelgods.

- Vi kan inte styrka att mannen också fört in spriten i Sverige. Därför åtalar vi honom istället för grov olovlig befattning med smuggelgods, förklarar Ingmarie Olsson.

Inför tinget kommer åklagaren att visa att hon menar att spriten är insmugglad i Sverige och därigenom handlar det om befattning med smuggelgods.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff och utvisning. Den åtalade mannen förnekar berott.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons