Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglade medicin

Annons

19-åringen häktades i mitten av november på sannolika skäl misstänkt för grovt smugglingsförsök och grovt narkotikabrott, detta efter att tullen i Örebro vid ett stickprov hittat ett paket med ett kilo pulver adresserat till 19-åringen.

Det visade sig att pulvret bestod av det narkotikaklassade läkemedlet diazepam och mannen erkände så småningom försök till smuggling.

- Så vitt jag känner till så är det mycket ovanligt att man för in så här stora partier av just diazepam, sade kammaråklagare Lars Hedvall tidigare till tidningen.

Nu har 19-åringen dömts till tre år och nio månaders fängelse för bland annat smuggling och för grovt narkotikabrott.

Utöver smugglingsförsöket dömdes också mannen för misshandel, olaga hot och försök till tillgrep av fortskaffningsmedel efter en händelse i Lerum i augusti då han försökte tvinga till sig en bil av en taxichaufför. Bland annat hotade 19-åringen taxichauffören med en kanyl som han påstod var smittad med HIV och misshandlade densamme genom att slå honom i ansiktet och mot nacken.

Även en annan 19-åring från Hedemoratrakten dömdes samtidigt av Falu tingsrätt för en rad brott som delvis begåtts tillsammans med den smugglingsdömde ynglingen. De två har från fastigheter i Vikbyn utanför Hedemora stulit saker som matvaror, sänglampor, en vattenpump och postpaket. De båda dömdes dessutom för ringa narkotikabrott.

Tingsrätten konstaterar att den smugglingsdömde 19-åringen egentligen skulle få ett fängelsestraff på sex år för den samlade brottsligheten men att man ger ett lägre straff med hänsyn till hans ringa ålder. Den andra 19-åringen som tingsrätten bedömer har missbruksproblem dömdes till skyddstillsyn med särskild föreskrift om att delta i alkohol- och drogavvänjande program.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons