Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglad valp ska till Frankrike

Annons

Den omhändertagna american staffordshirevalpen i Falun är insmugglad från Frankrike till Sverige.

Det har jordbruksverket konstaterat och beslutat att omgående skicka hem den.

Det var vid samtal med Franska Kennelklubben, som jordbruksverket kom uppfödaren på spåren. Valpen var fortfarande registrerad på henne, och det rådde ingen tvekan om att det var samma hund som omhändertagits i Falun.

Ägarna, som nekat till insmugglingen och visat upp falska papper, fick i går morse avgöra valpens fortsatta öde. Karantän i Sverige, återutförsel till ursprungslandet eller avlivning.

De valde att skicka tillbaka hunden till Frankrike, där den nu måste vistas minst 120 dagar efter sista rabiesvaccinationen i början av januari.

Det var efter en anmälan till länsstyrelsen som tullkriminalen slog till mot den misstänkta "smuggelvalpen" för ett par veckor sedan. Efter beslut från jordbruksverket togs den samma dag från hemmet och har sedan dess suttit för observation på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala.

Ägarna får nu betala både transport till SVA och vistelse där, samt stå för alla kostnader för att få ut hunden ur landet. De riskerar dessutom åtal för varusmuggling med dagsböter som följd, och urkundsförfalskning för de falska papperen.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons