Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sms påminner patienter

Annons

- Det här är ju precis som på Bilprovningen, tyckte en av patienterna som provade det nya inskrivningssystemet.

Den enda skillnaden är att hos Bilprovningen trycker man in bilnumret på datorskärmen och på folktandvården personnumret.

- Vi är mycket nöjda med det nya systemet. Det spar tid och ökar därmed tillgängligheten på mottagningen, säger klinikchef Maria Lettius.

Hon berättar att folktandvården i Jakobsgårdarna har cirka 9 500 patienter inskrivna. Trots det stora antalet är det sällan någon behöver sitta i telefonkö någon längre stund.

- Vi har ingen särskild telefontid, utan det går att ringa till oss under hela dagen, säger Maria Lettius som bland annat tackar ett väl fungerande, helt datoriserat, boknings- och journalsystem för att allt går så smidigt.

Tack vare det nya sättet för patienterna att skriva in sig, genom att trycka in personnumret på en datorskärm, får personalen ytterligare tid till annat än rent pappersarbete, till nytta för vårdtagarna.

För den som vill och äger en mobiltelefon är det nu också möjligt att få en sms-påminnelse dagen före sitt tandläkarbesök i Jakobsgårdarna.

Många har redan använt sig av tjänsten och uppskattar den, bland andra Helena Norberg Larsson som besökte mottagningen på torsdagsförmiddagen tillsammans med sonen Jonathan.

- Det är naturligtvis bra att man kan bli påmind om en tid, det är ju lätt att glömma ibland, säger hon.

Att det är många som glömmer bekräftas av övertandsköterska Harriet Östlund.

- Ja, det är ganska vanligt. Förhoppningsvis blir det minde vanligt hädanefter, säger hon.

För dem som missar sin tid blir det ofta kostsamt, minst 250 kronor, ofta mycket mer. Det går att undvika nu.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons