Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smörpop och metall

Annons

Hela vårterminen har Bjursåsskolans niondeklassare jobbat med ett projekt som binder ihop svenska med musik. I går redovisade eleverna genom att bjuda på konsert i NTO-lokalen. Vid genrepet jublade sjuor och åttor. På kvällen var det dags för anhöriga och andra att njuta av spel och sång.

Projektet har varit frivilligt, men alla ville vara med. Ett 90-tal elever stod på scenen, uppdelade på 17 grupper. Niorna hade gjort musik och texter själva och stämningen vid genrepet var mycket god.

En del av de uppträdande var vana musiker, andra fick ihop ett par ackord, andra vilade armarna på gitarren och nöjde sig med att motta mängdens applåder.

- För mig är det här det roligaste på hela året. Det är häftigt när alla som inte trodde att de kunde faktiskt kan, säger musikläraren Bengt-Olof Hed, mera känd som Benke.

Tillsammans med svensklärarna har han nu drivit projektet i fyra år.

I går hade han fullt upp med att fixa och dona runt scenen, och fick också hoppa in i olika orkestrar.

På scenen spelar taktfasta bandypojkar från Grycksbo... om hur de gör tre-fyra mål och vinner matchen, trots att någon blir utvisad i 67:e minuten. Sedan är det hjärta och smärta som gäller.

- Nu är det bäst att hålla för öronen, för det här blir det värsta ni hört, säger Pontus Gustavsson och möts av jubel. Med många rimord... pinne-finne, drömma- glömma, snår-lår-hår, bär-atmosfär... skildrar han känsligt en ung mans önskan att fly med tjejen till drömmarnas land.

Konserten är oförglömlig. Men minnessvaga får särskilt stöd genom att Benke bränner en cd åt alla deltagare.

Mer läsning

Annons