Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittade flygplan

Annons

Han och hans bror hade varit på besök i London. I söndags åkte de från Heathrow med ett British Airwaysplan till Arlanda.

Ingen av bröderna har mått dåligt under de fyra dagar som har gått sedan flygresan.

På torsdagsmorgonen fick en av männen, som är i 40-årsåldern, reda på att svenskar åkt med på British Airwaysplan där man upptäckt låga doser av radioaktivitet. Han gick in på flygbolagets hemsida för att kolla om han rest med ett strålningsdrabbat plan. Och så var det.

- Jag blev skärrad och undrade om det spritts vidare till barn och fru, säger han.

Efter någon timme ringde han till en röntgenläkare på Falu lasarett. Där fick han lugnande besked.

- Nu är jag lugn. Jag har inte fått i mig något eftersom jag inte blev sjuk, säger han.

Det radioaktiva ämnet som det troligtvis handlar om i flygplanen, Polonium 210, verkar snabbt om det hamnat i kroppen. Förgiftningssymtomen kommer närmast omedelbart som för den ryske avhoppade spionen som dödades av ämnet i förra veckan.

British Airways meddelar att tre flygplan tagits ur trafik efter att bolaget hittat radioaktiva spår.

British Airways ska kontakta alla svenskar som rest med de tre flygplanen. British Airways uppmanar dem som är oroliga och har rest med bolaget mellan Arlanda och London mellan den 3 november och den 24 november att ringa bolagets hjälplinje.

British Airways meddelar att det rör sig om mycket låga halter radioaktivitet och att företaget bedömer att det inte finns några hälsorisker för dem som färdats med planen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons