Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smitta i smått smuts

Annons

- Bra! Hygienfrågorna bör tas på största allvar. Våra barn får lära sig att sitta till bords först när de tvättat sina händer, säger förskollärarna Marceela Norgren och Helena Hedman med 19 barn på dagiset Elefanten i Falun.

- Efter toabesök är det självklart rena fingrar! Barn måste läras från grunden att det är viktigt med hygien, att borsta tänder, tvätta händer, byta kläder.

- Tyvärr finns det undantag. Det finns föräldrar som för husfridens skull låter sina barn bestämma om och när de vill tvätta händerna.

Marceela Norgren och Helena Hedman tycker att det är svårt att kritisera föräldrar.

- Visst möter vi solkiga barnfingrar och smutsiga under- kläder. Merparten av föräldrarna sköter sina barn. Men det finns undantag. Småttingars kladdiga fingrar eller solkiga kläder behöver alls inte kopplas till en "dålig familj".

- Barnet har helt enkelt fått bestämma. De vägrar tvätta sig och får som de vill. När barnen kommer till vårt dagis är regeln tvål och vatten - rena fingrar före varje måltid.

- Varje barn har en egen handduk som byts ut med jämna mellanrum, påpekar Marceela Norgren. Vi vet att det syndas på andra ställen. Kollegor på ett Stockholmsdagis berättade att alla barn hade samma handduk. Förfärligt! Den handduken var troligen full av "basselusker".

Personal på dagisavdelningarna Elefanten, Giraffen och Tvåan välkomnar Smittskyddsinstitutets hygienkontroll. När infektionstider sätter in rullar snuvorna, hostorna och magsjukorna i gång på dagisfronten.

Smittskyddsinstitutet hoppas att undersökningen ska resultera i olika hygienråd för dagispersonal och dagisbarn.

Gunilla Skoog, apotekare vid institutet, tror att god hygien kan leda till såväl minskad sjukfrånvaro som bantad användning av antibiotika.

Personal vid länets smitt-skyddsenhet engageras i hygienkontrollen. Smittskyddssköterskor ska åka runt och intervjua dagispersonal om respektive hygienbestämmelser.

I dagsläget är det inte klart vilka dagis som ska granskas/intervjuas.

- Smittskyddsinstitutets gransk-ning är bra, tycker dagispersonal på Elefanten, Giraffen och Tvåan.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons