Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smitare orsakar dyrare försäkringar

Annons

Travarna med betalningsanmärkningar på personer som inte betalat trafikförsäkringen är omfattande i Dalarna.

Enbart under maj i år har 173 privatpersoner och företag fått en eller flera betalningsanmärkningar som gäller uteblivna premieinbetalningar eller underlåtelse att överhuvudtaget teckna trafikförsäkring.

- Visst är det många. Trafikförsäkringsföreningen är storkund hos oss. En av de största när det gäller enskilda mål, säger Kurt Forsberg på kronofogdemyndigheten i Falun.

Trafikförsäkringsföreningen, TFF, är en förening som försäkringsbolagen äger gemensamt. TFF ska garantera att ett fordon är grundförsäkrat och föreningen betalar de eventuella skador som orsakas av oförsäkrade fordon.

Den utgiften vill föreningen ha tillbaka och kräver därför fordonets ägare på en trafikförsäkringsavgift för varje dag som fordonet är oförsäkrat.

Sedan trafikförsäkringsavgiften höjdes 1999 tar TFF in omkring 275 miljoner kronor per år i avgifter enligt Tommy Bjurbäck, jurist på TFF.

TFF lägger samtidigt ut mellan 200 och 300 miljoner kronor per år för skador orsakade av oförsäkrade fordon.

Om föreningens utlägg överstiger avgiftsintäkterna, får försäkringsbolagen täcka upp för underskottet.

- Hela branschen får ta det och det innebär i förlängningen höjda premier för försäkringstagarna, förklarar Tommy Bjurbäck.

Beloppet som TFF kräver maj månads syndare i Dalarna på uppgår till över en miljon kronor. Det högsta enskilda kravet gäller en Borlängebo - 31 348 kronor ska han betala till TFF.

Det finns olika typer av smitare. Till exempel de som glömmer bort att ställa av sitt fordon när de skrotar eller säljer detsamma, och sedan inte vill betala premien när inbetalningskorten fortsätter att komma.

Det finns också de som inte bryr sig om att teckna någon trafikförsäkring överhuvudtaget när de köper ett fordon.

Det enklaste sättet att ställa av sin bil är att skrapa fram den fyrsiffriga koden på bilens skattemärke. Med hjälp av koden och registreringsbeviset går det fort att ställa av bilen per telefon till Vägverket. Avställningen når både bilregistret och försäkringsbolaget.

- Och man får dessutom tillbaka eventuella skattepengar och försäkringspremier som man betalat in i förskott, säger Kurt Forsberg.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons