Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smidets tradition hålls vid liv i nya hyttan

Annons

Sören Jakobsson och hans son Kalle Jakobsson arbetar i smedjan och visar nyfikna hur det går till att smida.
– Syretillförseln är viktig. Det ska vara mellan 900 och 1100 grader i härden. Det får inte bli 1200 grader för då brinner järnet som ett tomtebloss. Det går att se på järnet när temperaturen är lämplig för att smida. Det är därför det ska vara mörkt i en smedja, säger Sören Jakobsson.
De eldar med stenkol. Hettan är påtaglig om man kommer nära härden. Under sitter fläktar som hela tiden blåser upp luft i härdarna.
– Det går bra att elda med träkol också, men kolhalten i järnet blir högre med träkol. Om kolhalten är för hög är inte järnet smidbart.
Kalle Jaokobsson tillverkar en tång som han ska ha till den öppna spisen i bostaden. Han tar ut ämnet ur härden och lägger det på städet och börjar hamra.
– Genom att hamra på ämnet sänker man kolhalten i det och så småningom blir det smidbart.
På väggarna hänger massor av olika verktyg som förr användes i smedjorna.
– Det är Sme-Hans som samlat in dem och det var han som startade verksamheten här i hyttan. Jag själv har aldrig arbetat med smide, utan har lärt mig det på gamla dar, säger Sören Jakobsson.

bildtext: Smidets hemligheter. Kalle Jakobsson och Sören Jakobsson har i sommar visat besökare smidets principer i den ”nya hyttan” som togs ur bruk 1947.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons