Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smide är Leifs specialitet

Annons

För dem som trivs med sitt arbete är även vardagen en fest. Det kan de skapande makarna Birgitta och Leif Hedlund intyga. Arbetet i atlején och smedjan i Övre Svärdsjö upplevs alltid som stimulerande.

Trivseln i arbete och vardag bidrar det faktum att efterfrågan på allt vad makarna skapar bara tycks öka. Det gäller såväl de ljusdockor Birgitta målar som Leifs båtar i smide.

- Jag har alltid velat hålla på med händerna, förklarar Leif vars kärlek till smidesarbeten och skapande väcktes redan i tonåren.

Det var när Leif var elev i Industriskolan i Borlänge. En ungdomstid under vilken Leif ägnade en hel del av sin fritid åt musik. Han spelade bas med bland andra Lillebror Söderlund och Lasse Eriksson.

Men trots den tidigt väckta kärleken till smide skulle det dröja många år innan Leif blev konsthantverkare på heltid. Vägen dit gick över arbete som elektriker i Domnarvets järnverk, tekniskt gymnasium och Volvo Olofströmsverken.

I Olofström där Leif var ingenjör var han faktiskt ansvarig för nedläggningen av produktionslinjen för P 1800.

Leifs yrkesverksamhet och karriär fortsatte som personalansvarig för närmare ettusen anställda hos Elektromontage i Sandviken.

- Det gällde personal som arbetade över stora delar av världen, Bai Bang i Vietnam, Libyen och här hemma på kärnkraftverket i Forsmark, berättar Leif Hedlund som medger att han började längta efter att ägna sig åt något helt annat.

- Smide var något jag tyckte mycket om då jag var ung. Det ville jag gärna prova på igen, säger Leif. När jag nu kommit igång på allvar med smide så då kanske det också är dags att börja spela musik igen? funderar Leif.

På föreningssidan är Leif medlem i Borlänge Jazzklubb, Fritjof Nilsson Piratensällskapet och Munskänkarna.

Leifs skapande, då han väl var verksam som konsthantverkare, kom att inriktas på båtar var närmast självklart. Båtar och hav har betytt mycket för honom och Birgitta. De seglade mycket i Jugoslavien före kriget och i Västindien.

Somrarna har de länge tillbringat i sin stuga i Blekinge som ligger i Nogesund på Listerlandet. En klart båtvänlig miljö.

Leif som började med båtar i trä är nu inriktad på båtar i smide. Sin första utställning hade Leif i Karlskrona och hans båtar har sedan dess kunnat beundras på en rad utställningar.

Leif och Birgitta har haft flera utställningar tillsammans med goda vännerna Gösta och Lena Linderholm.

Födelsedagen tänker Leif också fira med utställning. För tredje året i rad, på inbjudan, gäller det konstrundan Österlen och Åhus Gästgiveri. Det blir tillsammans med Lena och Gösta Linderholm och hustru Birgitta.

Ett större, sammanslaget, kalas blir det senare i sommar då det är Birgittas tur att fylla 60.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons