Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacksborna klättrar i löneligan

Annons

Genomsnittslönen på 207299 kronor innebär att medelinkomsten ökat med 2,6 procent i förhållande till 2003 och det är också den största ökningen bland länets 15 kommuner.

Sammantaget hamnar Smedjebacken på 93:e plats i landet som helhet och det är bättre än Ludvika som är först på 120:e plats i landet och på femte plats i länet. I Ludvika ökade medelinkomsten med två procent.

Det är bara Falun, 52:a, och Avesta, 87:a som ligger före Smedjebacken i sammanställningen över landets kommuner.

I topp i landet ligger Danderyd med en medelinkomst på 384768 kronor och i botten hamnar Årjäng med ett snitt på 177406 kronor.

Siffrorna för Smedjebacken är något som möts med glädje av näringslivschefen Lennart Silfverin.

-Vi märker det på att det är allt färre tomma lokaler i centrala Smedjebacken och det är en signal om att köpkraften har ökat bland innevånarna, säger Lennart Silfverin.

Han ser det som mycket positivt att lönerna ökar i Smedjebacken.

-Det gör att folk får mer pengar att röra sig med och då omsätts det mer pengar i kommunen och det i sin tur skapar förhoppningsvis fler arbetstillfällen.

Han tror att en förklaring till klättringen i löneligan kan ligga i att de lokala företagen går bra och därmed ökar lönen för de anställda. Dessutom är arbetslösheten i kommunen låg och när fler är i arbete gör det att medelinkomsten stiger.

-Vi vet av erfarenhet att kommuner där det är många som jobbar skift blir medelinkomsten högre, men numera är det inte så många som jobbar skift i kommunen att det kan ha påverkat, säger Silfverin.

Silfverin tror att det kan finnas en annan effekt med detta och det är känslan att det går bra i Smedjebacken gör att folk kan lockas flytta till orten.

Ekonomichefen Lars Nylén ser också positivt på de nya siffrorna för Smedjebacken.

-Det ökar köpkraften bland kommuninnevånarna och ger naturligtvis lite mer i skatteintäkter för kommunen, men det behöver inte innebära att kommunen får mer pengar att använda i verksamheterna, säger Nylén.

Skälet är att statsbidragen styrs av medelinkomsten i landet.

De kommuner som har under snittet för alla kommuner i landet får bidrag från staten. De som ligger över snittet får istället betala till staten.

-På det viset kan de ökade skatteintäkterna ätas upp av inkomstutjämningsreglerna, säger Lars Nylén.

-Men sammantaget är det i alla fall positivt för Smedjebacken, betonar Lars Nylén.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons