Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken sämst i länet på folkbildning

Annons

Folkbildningsförbundet har undersökt hur mycket bidrag samtliga 290 kommuner gett de tio studieförbund som finns. De kom fram till att 122 kommuner minskat bidragen, medan bara 19 kommuner höjt dem.

Smedjebacken bibehåller visserligen summan från föregående år, 160000 kronor, men med den är de samtidigt sämst i länet. Kommunens snitt, 14,55 kronor per invånare, ger även det en bottenplacering.

Arbetarnas bildningsförbund, ABF, är högst kritiskt till nerdragningarna.

- Kommuner skär ner på den typ av bildning som når alla samhällsgrupper, det är oförsvarbart, säger ekonomichef Björn Wall i ett pressmeddelande.

Kulturchefen i Smedjebacken, Monica Borg, ser inte att kommunen har något val.

- Det är inte bra, det är det inte. Men vi har inte mer pengar.

För flera år sedan diskuterades åtgärder för att få kommunens ansträngda ekonomi i balans och då försvarades biblioteksverksamheten, medan bidragen till studieförbunden fick stryka på foten.

I Ludvika har de budgeterade bidragen minskats med 250000 kronor, till 2,28 miljoner. Men med snittet 87,7 kronor per invånare når man länets topplacering och en femteplats i riket.

- Våra politiker tycker rent generellt att det är viktigt att stötta föreningar med bidrag, säger tillförordnad kultur- och fritidschef Tommy Molin.

Men han vågar inte garantera att så kommer att förbli.

- Vi får verkligen hoppas att dessa bidrag kommer att finnas kvar. Men i framtiden kommer det nog att norpas där också, det är den krassa sanningen.

De tio studieförbunden anordnar omkring 320 000 studiecirklar i Sverige varje år, med nästan tre miljoner deltagare.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons