Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken på bronsplats i skuldligan

Annons

Smedjebacken hamnar på en tredjeplats, tätt efter Laxå och Ragunda.

När skulden gestaltas i kronor och ören uppgår skulden till 20 760 kronor - per invånare. I Laxå och Ragunda är skulden 21 770 respektive 21 906 kronor per invånare.

Kommunaktuellts granskning visar att totalt 108 av landets kommuner uppvisar negativt kapital i bokslutet för 2003 när hela pensionsåtagandet räknas in i bilden.

Men någon oro förefaller inte finnas bland de kommunala företrädarna även om det varnats för en lånekris inom den kommunala sektorn.

Inte ens kommunernas gemensamma kreditmarknadsbolag, Kommuninvest, är bekymrat. Vd:n Thomas Åkerlind berömmer snarare kommunerna för deras förmåga att anpassa ekonomin och den goda kontrollen över skulderna.

Smedjebackens ekonomichef, Lars Nylén, håller med om att det inte finns någon egentlig dramatik.

- Men samtidigt vet man inte hur pengarna ska betalas ut.

- Det är ju trots allt ett åtagande, tillägger han och menar att framtiden är oviss.

I bokslutet för 2003 redovisar Smedjebacken en låneskuld som uppgår till 5 029 kronor per invånare. Men det är skulden exklusive pensionspengarna.

- För några år sedan bestämdes det ju att pensionsskulden skulle lyftas ur.

För Smedjebackens vidkommande uppgår pensionerna till 173 miljoner kronor. I balansräkningen för 2003 redovisas dock 31 miljoner som avsatts för den individuella delen i pensionen.

Sammanlagt motsvarar det enligt Lars Nylén den skuld som Kommunaktuellt räknat fram.

Han konstaterar att fram till 2015-2016 kommer den årliga pensionskostnaden att öka, från dagens åtta till cirka 14-15 miljoner per år. Därefter pekar kurvan nedåt.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons