Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken fick ros för uppgången

Annons

Ledda av Ludvika musikkår tågade ett 80-tal personer genom centrala Smedjebacken som en del av arbetarekommunens förstamajfirande. Skyltarna i demonstrationståget hade som oftast krav på rättvisa i olika former.

Inne i Folkets hus höll representanter från s-kvinnorna och kyrkan tal, men huvudattraktionen var ändå den tillresta Karl-Petter Thorwaldsson, ombudsman på svenska Metall och ordförande för ABF, samt gammal SSU-ordförande.

Att han är en skicklig talare fick åhörarna snabbt klart för sig. Hans tal gick förbi tomma, abstrakta begrepp och vidare mot de konkreta exemplen.

Hans första, tillsynes enkla, budskap sammanföll med plakaten som nu ställts mot väggen utanför. Nämligen om rättvisa och om hur självklart vi alla tycker att synen på alla människor som lika mycket värda är. Så har det inte alltid varit, påminde Thorwaldsson.

Vidare förklarade han att en av anledningarna till att den borgerliga alliansen i dag vunnit så mycket mark, är att socialdemokraterna misslyckats med ett av sina två tunga löften. Men det man lyckats med är Smedjebacken ett gott exempel på.

- Den starka ekonomin, med snabb tillväxt, den kan vi bocka av. Och den märks tydligt här i Smedjebacken, där kommunen stolt förkunnat att man skapat 61 nya jobb efter att för ett antal år sedan tvingats vända sig till kommunakuten.

Men det som partivännerna inte lyckats med, enligt ABF-ordföranden, är att ge arbete åt alla.

- Vi måste få ner arbetslösheten mer. I vårbudgeten är rätt mycket pengar tillägnat de långtidsarbetslösa.

Han talade om en prognos som visade på 20 000 nya jobb till hösten.

Men det som gav mest respons i salen, och dagens första spontana applåd, var förslaget om vad de arbetslösa ska göra.

- Jag får inte ekvationen att gå ihop. Vi borde betala folk för att jobba inom vården, i stället för att låta dem gå hemma med bidrag utan något att göra.

Hans andra tunga förslag var att återinföra delpensionen, som går ut på att befolkningen får "vänja sig" vid att arbeta mindre genom att först gå ner i tid.

- I dag blir vi förtidspensionärer när vi är 58. Det kommer vi inte att ha råd med så mycket längre.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons