Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken femma i länet

Annons

Betygsförbättringen kan dock förefalla ytterst marginell, plus 0,2 på en sexgradig skala. Inte ens att företagens samlade omdöme ökat med 0,6 sedan den första mätningen 1999 gör ett djupare intryck vid en första anblick.

Men faktum är att en jämförelse med omvärlden signalerar att det kanske inte är så pjåkigt ställt i Smedjebacken.

Kommunen har efter alla år med jämmer och elände passerat kvalstrecket när det gäller godkänt, en trea i betyget.

I och med den senaste mätningen kan Smedjebackens företagsklimat tillskrivas 3,2 i betyg. Och det innebär faktiskt en femte plats bland länets 15 kommuner.

Var detta placerar Smedjebacken på Svenskt Näringslivs nationella rankinglista besvaras den 9 maj.

Då presenteras årets tabell. Annelie Wiklund på Svenskt Näringslivs regionkontor i Falun bedömer dock Smedjebackens chanser att klättra på listan som ganska goda.

Och det kan behövas. I fjol placerades Smedjebacken på 229:e bland landets 290 kommuner.

Vad gäller mätningen bottnar den i en enkät som skickades till 200 av kommunens företagare i höstas. Svarsfrekvensen blev 66 procent, vilket anses ge en god statistisk bild av läget.

Företagarna har fått svara på en rad frågor, som exempelvis hur de uppfattar olika gruppers attityder gentemot företagandet.

Överlag uppfattas attityderna vara positiva. Det noteras till och med en förbättring sedan 1999. Såväl allmänhetens som kommunens attityd anses ha blivit allt mer positiv.

I siffror på den sexgradiga skalan är det dock skolans attityd, 3,8, som ligger i topp.

Den kommunala servicen anses ligga exakt på den godkända nivån, medan det kommunala regelverket respektive byråkratin ligger strax under. Detta trots en höjning med 0,1.

Klart sämst i det här sammanhanget tycker företagen kvalitén är på infrastrukturen (vägar, järnvägar,flyg). Betyget stannar på 2,4 - en sänkning med 0,2 sedan förra mätningen.

Det största minuset delas ut på frågan som gäller "osund konkurrens", 0,4. Trots detta ligger betyget kvar på 3,2.

Genom enkäten tonas även en bild fram av vilka åtgärder som företagen tycker ska sättas in för att företagsklimatet ska bli bättre.

De allra flesta, 82 procent, föreslår att de kommunala tjänstemännens kunskap om företagande ska öka. Och 72 procent anser att politiker/tjänstemän bör träffa företagarna oftare.

Vidare vill 55 procent ha sänkt kommunalskatt och 42 procent sänkta kommunala avgifter.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons