Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken centrum för utbildning i spetsteknik

Annons

För två år sedan levererades en helt ny bil till räddningstjänsten i Smedjebacken, utrustad med skärsläckare. Bakom satsningen stod Fundia som hade behov av den speciella tekniken som det är att släcka bränder med skärsläckare.

Tekniken innebär att vatten under mycket högt tryck sprutas rakt genom en vägg eller dörr till det utrymme där det brinner. Tjock plåt och betong är inga problem, det handlar bara om sekunder innan det blir ett hål i en 20 centimeter tjock betongvägg.

Väl genom väggen sprids en vattendimma i utrymmet som sänker temperaturen och därmed lugnar ner branden och gör det möjligt för rökdykare att gå in i utrymmet.

Smedjebackens räddningstjänst har under ett par år använt tekniken med stor framgång, bland annat genom att de kunnat slå ner bränder i utrymmen som det varit nästan omöjligt att komma åt.

Intresset har varit stort andra kårer i landet och i vintras hade de en stor demonstration av utrustningen i Smedjebacken.

Som en följd av detta har intresset varit stort från kringliggande kårer för att komma till Smedjebacken för att få utbildning i tekniken.

Ansvarig i Smedjebacken för upplägget är Frank Norgren och han har under veckan haft åtta man från deltidskåren i Kolsva på utbildning under två dagar.

- Vi har köpt in en bil utrustad med skärsläckare och den kommer vi att ha placerad i Kolsva, berättar Lars Johansson, insatsledare vid Västra mälardalens räddningstjänstförbund.

Deltidskåren i Kolsva består av åtta man totalt som har jour var fjärde vecka, vilket innebär att det bara är två brandmän i varje jourgrupp.

- Genom att använda oss av en utrustning av den här modellen kan vi fortfarande göra en första insats fram till heltidsstyrkan från Köping anländer, efter cirka sju minuter, säger Lars Johansson.

Han tror att detta är det enda sättet att kunna ha kvar en viss trygghet på mindre orter.

- Det blir allt svårare att rekrytera personal och de ekonomiska ramarna krymper, så jag ser det här som sista chansen att ha en kår kvar i Kolsva, konstaterar Lars Johansson.

Frank Norgren konstaterar att rivningshusen på Nordlandervägen är en stor tillgång för den här typen av utbildningar.

- Att vi kan anlägga brand i ett hus är mycket unikt, samtidigt som det ger en mer realistisk övning.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons