Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken blir centrum för Ovakos stångdivision

Annons

- Vi är precis i inledningen av att bygga upp den nya organisationen och det är för tidigt att uttala sig om framtiden och vilka förändringar som kommer. Naturligtvis måste vi fundera igenom vad och var vi ska producera olika produkter, säger Väkiparta som konstaterar att Smedjebacken och Boxholm inte haft den minsta konkurrens med Hällefors och Hofors .

- På marginalen har vi haft en del konkurrens med Imatra men mycket lite, säger Kimmo Väkiparta som vidhåller att det nya stålbolaget är bland det bästa som hänt för "Smedjebackens valsverk".

Hofors och Hällefors har utöver stångproduktion annan tillverkning som vidareförädling som inte ingår i Stångdivisionen utan kommer att tillhöra vidareförädlingsenheterna som Ovako får en rad av.

Det nya bolaget med 5 200 anställda inom långa stålprodukter i Europa inledde sin verksamhet i tisdags. Ovako kommer att ha 18 produktionsenheter och ett flertal försäljningsbolag i Europa och USA.

Verksamheten kommer som nämnts att organiseras i en Stångdivision ledd av Kimmo Väkiparta. Fundia Wires vd Anders Moliis-Mellberg har utnämnts till divisionschef i Tråddivisionen. Den har produktionsorter i Dalsbruk och Koverhaar i Finland samt i Alblasserdam i Nederländerna.

Överlappande aktiviteter och överkapacitet i produktionen kommer att minimeras enligt programförklaringen.

Samordningen av de tidigare bolagen förväntas skapa synergier på 30-40 miljoner euro per år. Prelminära utredningar för att uppnå synergierna har rivstartat efter samgåendet.

Effekterna förväntas ha uppnåtts fullt ut vid slutet av 2007.

Detta har tidigare bedömts motsvara ett par hundra arbetstillfällen färre.

Omsorg om kunder, medarbetare och ägare såväl som miljö-, hälso- och säkerhetsfrågor utgör annars en central del av företagskulturen i det nya bolaget .

Enheterna inom den nya koncernen kommer att anta namn som bildas av bolagsnamnet och verksamhetsortens namn, exempelvis Ovako Smedjebacken och Ovako Boxholm.

Det är dags att på nytt byta firmaskylt och flagga utanför Fundia/Rukki i Smedjebacken.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons