Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjan firades med fiolmusik

Annons

Utanför den lilla smedjan invigde Sonja Olsson, firandet med ett informellt invigningstal.

- Välkomna allihop, i dag firar vi smedjans 150-års dag, men den höll faktiskt bara på att bli 140. För tio år sedan började restaureringen av huset och mannen som stod för murararbetet och såg till att huset blev så fint, Ove Frid står här idag och underhåller besökarna med musik, berättade Sonja Olsson.

Förutom underhållningen vid smedjan fanns en utställning med diverse konstnärliga alster av Ove Frid i bygdegården.

Till denna speciella dag hade även Per Oscarson, pensionerad bergsingenjör från Östebo bjudits in. Klädd i en ståtlig bergsmansdräkt pratade han om smedjors roll i samhället och i folktron. På ett fantasieggande sätt berättade han om järnets historia, allt ifrån den förhistoriska järnmalmsutvinningen till 1700-talets järnhanteringen vid Strömsdals klensmedja.

- Förr i tiden hade smederna en viktig samhällsroll, deras arbete har alltid varit omgivet av stor mystik. I folktron har smedernas arbete förknippat med mystik och många konstigheter. Mycket av deras arbete har setts som en hemlig konst. Man gick även till smeden när man hade ont i en tand. Kanske inte så konstigt då han hade tänger att dra ut den med, men folk trodde även att benont kunde botas i smedjan. Man skulle då lägga benet på den kalla hällen, berättade Per Oscarsson.

Efter det intressanta föredraget tog hammarslagen och smidandet full fart i smedjan. Glöden flammade och järnet glödde alltmedan besökarna själva kunde få pröva på att göra en spik eller smycke. Besökarna kunde även få smaka på en speciell smedsdryck gjord på humle.

- Intresset för smide har verkligen ökat under de senaste åren. Nu är det många som vill prova på och det finns många kurser att gå. Konsten är att inte överarbeta sakerna utan sluta i rätt tid, som med så mycket annat. Man ska heller inte hålla på att slå för hårt och för mycket, säger Christer Nilsson.

Han arbetar till vardags med data och tycker att smida är en bra avkoppling. Tillsammans med de övriga fyra smederna på plats gick han i lära hos den gamla smeden i Strömsdal.

- För tio år sedan ungefär, åkte vi varje dag och hämtade hit den gamle smeden, Erik Haglund, som då var 80 år. Under två veckors tid visade han oss hur man skulle göra. Vi ville ta tillvara hans kunskaper och tillsammans skapa ett levande museum, där folk fick prova på hur kul det är att smida, berättar Christer Nilsson.

Smederna av i dag hade dock inga hemligheter eller mystiska hälsoknep att avslöja för besökarna. Att själva handgripligt få göra en sak eller titta på räckte gott för den strida ström av gäster som kom till den 150 års jubilerande klensmedjan i Strömsdal.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons