Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smébussen kom på besök till Hagge skola

Annons

Hela sommaren har den röda Sme´bussen åkt runt i Bergslagen, för att demonstrera en del av bygdens historia. Det är första året man gör det nu, men man vill gärna göra det fler gånger. Vid den lilla smedjan utanför bussen stod Gun Sörbring, som går den smedkurs som hålls i mediumvalsverket på Fundia.

För henne handlar det hela om att ge barnen en inblick i den gamla smidestraditionen som helt naturligt uppstod i Bergslagen.

- Ja, malmen hade vi ju i bergen, kolet togs från skogarna häromkring och sedan tranporterades det över vattnet.

Inne i bussen kunde man nästan tro att en säkring gått, mörkt som det var. Men Thomas Mååg, som inrett bussen förklarade tanken med detta:

- Så här mörkt vill man ha det i en smedja. Är det för ljust ser man inte när järnet glöder. Smederna fick mäta temperaturen med ögonen.

Barnen bjöds också på bildspel av praktiskt smide, och fick se exempel på gammalt och nytt smide i de ljusstakar som hängde på väggen ovanför en respektingivande björnsax. Som exempel dels på hantverkets utveckling, dels på den bredd yrket har.

Längst bak i bussen satt även fyra hörlurar inkopplade. Där kunde man slå sig ned och lyssna till den dagbok som Petter Furubom skrev från början av 1800-talet.

1804 kom han som tolvåring att bli smedsdräng vid Furudals bruk. Inte mycket äldre än de barn som nu med nyfiken vördnad stod och hamrade fram krokar utanför skolan, med andra ord.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons