Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smaskigt 15-årskalas

Annons

Lingonstubben har ett lite ovanligare upplägg. Det är på sätt och vis både ett föräldrakooperativ och en kommunal enhet.

- Vad jag vet så är det unikt i Dalarna, säger Lingonstubbens Eva Broberg.

Uppdelningen är att kom- munen står för lokaler och personal medan kooperativet ombesörjer bland annat lokalvården och all rekvisita som verksamheten tarvar.

I dagarna pågår dock diskussioner med kommunen och hur det blir återstår att se efter förhandlingarna. Det efterlyses bland annat klarare struktur över ansvarsfördelningen på verksamhetens olika inslag.

- Vad jag förstår så vill kommunen helst att det blir ett helt fristående kooperativ. Men vi hoppas att vi ska kunna ha det så här även i framtiden, säger Eva Broberg. Hon fortsätter:

- Jag tror att det krävs en sådan här lösning ute på Finnmarken om vi ska kunna ha någon barnomsorg alls. Dessutom tjänar både kommunen och kooperativet på nuvarande modell som fungerar bra.

Under åren sedan starten 1988 har det som mest varit något tjog ungar i verksamheten. Det har varit tillfällen när kullarna sett glesa ut.

- Men varje gång som man varit lite orolig så har det flyttat in någon så vi kunnat fortsätta.

I nuläget finns femton barn inskrivna, tio på förskolan och fem på fritids. Och alternativen till Lingonstubben är i många fall inte realistiska.

- Nej, det finns de som jobbar i Hagfors och om de måste behöva lämna de små exempelvis nere i Yttermalung skulle de hellre skriva in barnen någonstans i Hagfors. Och då får Malung betala dyra avgifter där i stället, säger Eva Broberg.

Risken finns också att utan en lokalt fungerande barnomsorg så kan familjer överväga om de kan bo kvar eller om de måste flytta ner till Hagfors.

Lingonstubben fyller också en stor social funktion i Tyngsjö.

- Ja, vi har blivit ett nav här i byn. Det droppar in folk titt som tätt och vi fungerar faktiskt som lite av en sambandcentral.

Det är också vanligt att någon farmor eller mormor gästar verksamheten för ett frivilligt litet pass. Men farfäder och morfäder är mindre frekventa.

- Nej, det är inte så ofta. Men vi ser dem ibland när de hämtar eller lämnar barnen, berättar Eva Broberg glatt.

15-årskalaset blev något av en manifestation av Lingonstubbens betydelse. Trots att det var mitt i vardagen hade rätt många bänkat sig för att smaska tårta tillsammans med barnen.

Och andemeningen var enstämmig.

- Lingonstubben behövs, fastslog en tårtätare.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons