Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smash and grab i Idre

Annons

En svart Saab 95, eller eventuellt en mercedeskombi, med påkostade aluminiumfälgar, körde först upp framför Ica-butiken. Rutan till ytterdörren krossades och cigaretthållarna ovanför kassorna länsades.

- Jag trodde det var någon som slog sönder glasautomaten för det kraschade våldsamt och sedan hörde jag rivstarten, säger Christer Ewertz, som var en av många som väcktes av tjuvarna.

Inne i butiken fanns städerskan, som slagit av larmet. När hon hörde oväsendet gick hon ut bakvägen och såg då den förövare som stod som vakt ute på gatan. Han slog då mot brevlådan med en påk och markerade att städerskan borde avlägsna sig, något som hon också omgående gjorde.

Bilen fortsatte sedan med en rivstart mot Konsum, ett par hundra meter längre söderut.

Vid Konsum stannade saaben alldeles utanför ytterdörren.

- Vi hörde ett rejält kraschande och såg en person i munkjacka och rånarhuva stå på vakt med ett baesebollträ, berättar Amed på närbelägna Idre grillen.

- Jag tog fram en kamera och fotograferade bilen. Men frågan är hur bilderna blev då jag skakade väldigt, säger Lotta Häggberg, som såg vad som skedde från Idre grillen snett emot Konsum.

- Det var ruskigt och samtidigt otäckt att se mannen som vaktade utanför bilen i rånarluva och sedan se de tre komma ut från affären innan bilen försvann mot Särna.

Vittnena uppgav att bilens registreringsskylt täckts med tejp, något som gör att misstankarna väcks att bilen är hyrd.

Idres polis Lennart Hjelm var snabbt på plats.

- Jag fick larmet men åkte först till polisstationen för att hämta vapen och polisbil, så jag var på plats tio minuter efter larmet, säger Lennart, medan han sökte fingeravtryck på Konsum.

Larm gick till poliser i Mora och Malung för att eventuellt kunna möta de flyende tjuvarna.

- Jag följde efter mot Särna, men mycket tyder på att de vikit av på väg 311 mot Tännäs. Jag anade spår i den fuktiga vägbanan efter en bil som bromsat där. Tyvärr fanns det ingen polis före klockan åtta i Härjedalen, så där kan de ha kommit undan, misstänker Lennart Hjelm.

Konsumföreståndaren Carina Lindh var på väg mot Idre från Älvdalen.

- Jag mötte då ingen misstänkt bil, säger Carina, medan hon städar upp i röran efter tjuvarnas besök.

En mörk Saab hade också noterats parkerad vid bron mot Grövelsjön, strax utanför Idre. Bilen hade stått där strax efter klockan fem på morgonen med öppna dörrar.

- Tyvärr tycks inte förövarna ha lämnat särskilt många spår efter sig, men de har inte heller fått med sig något annat än de cigaretter som fanns framme, summerar Lennart Hjelm det hela.

Kvar fanns bara krossade rutor, nedrivna cigaretthållare och inne på Konsum, den sten man använt sig för att krossa entrérutorna med.

Det larm som finns på Konsum löstes aldrig ut och det är något som nu ska undersökas.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons