Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtsamma köer till tandis

Annons

Gylle vårdcentral kan stå helt utan tandläkare till hösten.

- Det är den vårdcentral som vi har mest problem med i Borlänge just nu, säger länets tandvårdschef Conny Konradsson.

I Borlänge är det akut brist på tandläkare. I nuläget behöver folktandvården anställa fyra, fem personer.

- I första hand behövs de för att vi ska hinna jobba ikapp. Vi har ett par namn på gång, men inget är klart, berättar han.

Väntetiderna är så långa att folktandvården tvingas gå ut med tidningsannonser där man vädjar till patienterna om förståelse.

- Det här gäller inte akuta patienter, de får hjälp omgående, säger Conny Konradsson.

Men för de som vill ha sina tänder kontrollerade riskerar att få vänta från sex månader upp till ett år. I vissa fall tvingas folktandvården att hänvisa patienterna till en privattandläkare.

- Det kan i första hand gälla personer som är nyinflyttade och inte är skriven hos någon tandläkare, säger han.

Värst drabbad av tandläkarkrisen är Gylle vårdcentral. Där riskerar man att bli utan tandläkare helt i september.

- Vi ska naturligtvis göra allt för att det inte ska bli så. Visar det sig att vi inte har någon till Gylle, får vi titta på en omfördelning av resurserna, säger Konradsson.

På folktandvården i Kvarnsveden ser det bättre ut, där är det full bemanning under sommaren. På Jakobsgårdarna är man en tandläkare kort och även på Borlänge sjukhus behövs yterligare en person.

Trots den akuta personalbristen kommer kommer samtliga vårdcentraler att hållas öppna under sommaren, dock med lite begränsade öppettider.

I mitten av juni skrev tidningen om att funderingar fanns på att rekrytera tandläkare från andra länder, som Iran och Turkiet.

- De planerna är inte helt skrinlagda, men i nuläget jobbar vi på att få tag på tandläkare som arbetat för oss förut. Rekrytering är ett omfattande arbete, därför är det viktigt att se på längre sikt, att få folk som vill stanna, förklarar han.

Varför det är så svårt att få tag i tandläkare tror Konradsson bland annat beror på det stora överskottet av tandläkare under 90-talet.

- När man såg att det inte anställdes några nya tandläkare så minskade intresset för att utbilda sig. Antalet utbildningar i landet skars kraftigt ner, berättar han.

Brist på tandläkare är inte enbart ett problem i Borlänge, även om situationen här just nu är illavarslande. Sammantaget fattas 230 tandläkare runt om i Sverige.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons