Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smartare av dataspel

Annons

Ett snöfattigt vinterlov gör att många barn parkerar sig framför datorn. Nu kommer viss tröst till oroliga föräldrar. Dataspelandet kan skärpa intellektet och träna den sociala förmågan menar forskare vid Rochester universitetet i New York som har undersökt varför spelare fastnar framför skärmen och funnit att spelgläjden bottnar i en känsla av utveckling.

Tror du att dataspel gör oss mer sociala?

Förutom att ha roligt uppger spelarna att de blivit snabbare, utvecklat en bättre självkänsla och blivit smartare.

-Jag tror absolut att man tränar sig mentalt på flera sätt genom dataspel. Men det beror självklart på vad man spelar, säger Patrik Johansson som spelat dataspel sedan början av 80-talet.

Just nu spelar han mest Battlefield 2 ett krigsstrategispel där man arbetar tillsammans med andra i grupper via nätet och som används av amerikanska armén för att utbilda soldater.

Föräldrar som oroar sig för barnens spelande ger han rådet att sitta med och lära sig.

- Det är naturligt att vara skeptisk mot det man inte känner till. Sedan tror jag att det är bra om föräldrar sätter tidsgränser för unga spelare som själva inte kan begränsa sitt spelande.

Fyra timmar i veckan spelar han själv på ett internetkafé i Falun.

-Jag har det som hobby och håller spelandet till de här timmarna, jag skulle kunna spela hemma också men jag väljer att sätta en gräns, jag vill hinna med annat också.

Sunny Du är butikschef för en spelbutik i Falun och tror att forskarna har rätt.

-De spel som håller i längden är de som förutom bra grafik är utmanande intellektuellt för spelaren. Många spel på nätet i dag ger kontakt med andra spelare där man får viss social träning, men jag tror ändå att det bästa sättet att lära sig umgås socialt är att träffa människor på riktigt.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons