Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakbulla på japanska

Annons

Den 21 mars åker bakerskorna Land Alice Gustafsson och Inga Matsson till den nybyggda bakugnen i japanska Tobetsu.

I nio dagar ska de sedan hålla bakkurs för japanerna som lagom till vänortsfirandet i juni ska vara fullärda och bjuda på tjockbulla på japanskt vis.

Japan Siljanstiftelsens ordförande Bertil Daniels har personligen hämtat hem japanskt mjöl i olika former samt jäst.

-Jag trodde det skulle bli problem genom tullen med över 20 kilo vitt pulver, men det gick bra, skrattar han.

Glada miner var det också i går när första degen sattes.

-Den var så smidig att jobba med, berättar Inga Matsson.

-Men det var nog rent rågmjöl i de där påsarna, för det blir väldigt tunna kakor. Vi måste blanda med mer vetemjöl nästa gång och mer jäst!

De nygräddade kakorna ligger på bänken framför fönstret och smaken är god men annorlunda.

-Om ett par timmar har de torkat så det är Japanknäcke av allt ihop! skrattar Land Alice.

Under eftermiddagen var det dags att prova det japanska vetemjölet och hur det fungerar i så kallade sladdkakor, en form av tunnbröd.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons