Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretag syndar med säkerheten på byggena

Annons

Sven-Erik Breivik säger sig inte vara förvånad över rapporten - som tidningen skrev om förra veckan - från fackförbundet Byggnads om att dess medlemmar är rädda för att råka ut för olyckor på jobbet.

- Jag säljer säkerhetsutrustning, men det är svårt att nå alla byggföretag för de är så många, säger han.

Sven-Erik Breivik driver Orsa fallskydd som framförallt inriktar sig på att att sälja säkerhetsutrustning för att förhindra fallolyckor. Men ibland hjälper det inte bara med bra utrustning.

- Jag tror att det är viktigt med utbildning, säger han. Oftast när vi kommer ut till företagen är byggjobbarna pressade med tider och resultat, och budskapet når inte alltid fram om hur man använder sig av säkerhetsutrustningen och hur riskabla fallolyckor är.

Han tror att en anledning till att framför allt fallolyckorna är vanliga inom branschen, är att byggnadsarbetare inte är några regelrätta höghöjdsarbetare, till skillnad från mastarbetare till exempel.

- Ena stunden kan byggjobbarna stå nere på marken, för att i nästa stund finna sig på takhöjd, säger han.

Generellt sett tycker han dock att byggföretagen är intresserade av att öka säkerheten.

Men fackförbundet Byggnads är missnöjd.

- Så länge som folk dör eller skadas på sitt jobb kommer vi att kämpa för förbättrad säkerhet, uppger Monica Swärd, pressekreterare hos Byggnads. Byggnadsarbetare ska kunna arbeta tryggt - de är ju inga cirkusartister.

Hon säger att de stora företagen, med mycket resurser, oftast är noga med säkerheten. Medelstora företag "gör det de måste, men inte mer". Hos små företag brukar inte säkerheten vara särskilt prioriterad.

- Det är inget fel på arbetsmiljölagen - den är utmärkt, säger Monica Swärd. Problemet är att få företagen att leva upp till den.

På varje byggföretag med minst fem anställda måste ett skyddsombud utses. Skyddsombudets uppgift är att se till att arbetstagarna har tillräckligt med skyddsrustning, att arbetsplatsen är säker och annars framföra klagomål till arbetsgivaren.

- Men det yttersta ansvaret ligger självklart hos arbetsgivaren, betonar Monica Swärd.

Men byggnadsarbetarna själva är inte helt klanderfria.

- Självklart ligger det ett visst ansvar hos våra egna medlemmar då de måste se till att använda den skyddsutrustning som finns, säger hon. Många struntar i den, och trots att arbetsgivaren då ska se till att den används, är det inte alltid lätt att hålla koll på alla byggnadsarbetare på ett bygge.

På arbetsgivarsidan är man noga med att betona att säkerheten blivit bättre under senare år.

- Men visst kan man konstatera att byggbranschen är mer riskabel än andra branscher, säger Åke Johnson, arbetsmiljöansvarig på Sveriges byggindustrier, där runt 2400 byggföretag är medlemmar.

Omfattande nationell lagstifning finns för säkerhet på arbetsplatser, framför allt från Arbetsmiljöverket, men det står inget i fackliga avtal om att man måste följa lagstiftningen.

Sveriges byggindustrier genomför inte heller några kontroller över dess medlemmars förmåga att tillgodose en säker arbetsplats.

- Men generellt sett är vi nöjda med den säkerhet våra medlemmar upprätthåller, säger han. Tyvärr finns det undantag, företag som inte följer lagstiftningen.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons